Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj poslovne godine

Šeparović o odlukama Ustavnog suda: Valutna klauzula nije neustavna, niti ukidanje Mesićevog ureda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije govorio je o odlukama suda koje su tijekom godine izazvale pozornost javnosti.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je konferenciju za novinare u povodu kraja poslovne godine i nekoliko donesenih odluka, koje su tijekom godine izazvale pozornost javnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..." Ustavni sud RH Priopćenja i upozorenja Ustavni sud imenovao članove Etičkog povjerenstva: Ovo su ljudi koji su zaduženi za ocjenu ponašanja sudionika izbora

Šeparović je ponovio da nema opravdanja da Zakon o pobačaju toliko stoji, ali kaže da su očito sazrele okolnosti da se ta odluka donese što će oni i napraviti. U podacima o radu Ustavnog suda za 2016. godinu stoji kako su novi suci stupili na dužnost 6. lipnja 2016. godine, a do tada su Ustavnom sudu nedostajala tri suca.

Primljeno je ukupno 6.125 predmeta, a riješeno 5.916 predmeta. U radu je, odnosno neriješeno 3.968 predmeta. Ustavni sud održao je 21 sjednicu Suda.

''Sva pitanja oko izbora sudaca su isključivo u nadležnosti Sabora. Mi nemamo nikakav utjecaj na izbor sudaca, jedina uloga Suda je da njegov predsjednik 6 mjeseci prije obavijesti Sabor da nekom sucu ističe mandat. Pitanja koja je Petrov otvorio su legitimna'', rekao je Šeparović na konferenciji.

Valutna klauzula nije neustavna

Jedna od odluka o kojoj je govorio Šeparović je i da valutna klauzula nije neustavna.

''U postupku koji je prethodio ustavnosudskom, Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi. Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača. Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d.

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.

U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je.

Ustavne tužbe sedam podnositelja banaka odbijene su'', stoji u odluci.

Odluka o Mesićevom uredu

Treća odluka o kojoj je govorio Šeparović je činjenica da Ustavni sud nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

''Stupanjem na snagu osporenog Zakona, 31. svibnja 2016., predlagatelju, kao bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, ukinuto je pravo na ured (i s njim povezana prava) kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske'', stoji u odluci.

Ustavni sud u centru pozornosti

Šeparović se na konferenciji još jednom dotaknuo situacije s ministrom Vlahom Orepićem.

''Ja nastojim smiriti tenzije, ne napadam ministra. Nadam se da je ministar izvukao pokuku da nije u redu generalno napadati institucije jer to ruši povjerenje građana'', rekao je Šeparović.

''On je svoje rekao, mi smo odgovorili, odgovorio je i predsjednik Vlade, ogradio se od njegovih izjava, ogradila se i Predsjednica. Za nas je taj slučaj gotov'', dodao je.

''Dopušteno je kritizirati i rad i odluke sudaca Ustavnog suda, ali mislim da vlast mora štititi institucije, a ne ih napadati i to je mišljenje svih sudaca Ustavnog suda jer smo o tome itekako raspravljali na kolegiju. Plegiram opet, smirimo strasti'', poručio je.

Podsjetimo, Ustavni sud nedavno se našao u centru pozornosti zbog prozivki ministra Vlahe Orepića koji je, među ostali, sastav suda nazvao ''najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti''.

Šeparović je nakon Orepićevih prozivki uputio pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je istaknuo kako Orepić "osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada".

Od Orepićevih izjava ogradio se premijer Plenković, a kritizirala ga je i Predsjednica. (Hina/Ma.B.)

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene