458008
458008
458008
458008
458008

MESIĆ ČEKA ODLUKU USTAVNOG SUDA "Ja sam jedini neposredno izabrani predsjednik koji je ostao bez ureda"

  • , 23.11.2016., 14:25
  • Autor:
  • komentara

Troškovi ureda, kaže Mesić, nisu veliki, pa ih on i njegova voditeljica ureda sami plaćaju, i to od lipnja kada je zakon stupio na snagu. "Troškove kave i sokova to mi rješavamo, moja šefica ureda plaća telefon, drugo čistimo sami, uređujemo sami."

 
 
 
 
Ured ukinut, Mesić ga i dalje koristi (Video: Dnevnik Nove TV)
Ured ukinut, Mesić ga i dalje koristi (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako je ostao bez svog ureda, bivši predsjednik Stjepan Mesić i dalje ga koristi. Vlada mu je ured ukinula u lipnju ove godine, jednako kao i plaćanje računa, pa Mesić i njegova voditeljica ureda, kako kažu, račune plaćaju iz svog džepa.

Još uvijek čekaju odluku Ustavnog suda od kojeg su tražili odgovor na pitanje - je li ukidanje Ureda bivšeg predsjednika sukladno najvažnijem državnom dokumentu: Ustavu.

Prvog lipnja stupio je na snagu zakon kojim je bivšem predsjedniku oduzet stalni ured. No, njega nitko iz ureda nije iselio, a Stjepan Mesić normalno obavlja svoje aktivnosti. "Ja sam jedini predsjednik koji je neposredno izabran, da je ostao bez ureda, da mu je ukinut ured, u cijelom svijetu predsjednici koji su neposredno izabrani imaju ured", kaže Mesić.

Troškovi ureda, kaže Mesić, nisu veliki, pa ih on i njegova voditeljica ureda sami plaćaju, i to od lipnja kada je zakon stupio na snagu. "Troškove kave i sokova to mi rješavamo, moja šefica ureda plaća telefon, drugo čistimo sami, uređujemo sami."

Najglasniji u donošenju zakona o gašenju ureda bili su u Mostu. Ističu kako je proračun za ured bio oko 800 tisuća kuna, ali je na njihovu inicijativu i taj iznos smanjen na oko 130 tisuća kuna.

"Država više nema nikakvih obaveza plaćati prema tom uredu. Stipe Mesić bi morao izaći iz toga ureda jer je to vlasništvo RH, jedan vrijedan objekat, međutim želi napraviti od sebe žrtvu i da ga se prisilno iseli", rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

Na ovakvu odluku Sabora Mesić se žalio Ustavnom sudu. Odgovor, kako kaže, još uvijek čeka. A bez obzira na čekanje odgovora Ministarstvo uprave nam je potvrdilo kako poštuju zakon i kako za njih ured bivšeg predsjednika ne postoji pa s tim ni troškovi.

"Ja očekujem da je Hrvatska pravna država i da neće Ustavni sud potpasti pod neki politički utjecaj", ustvrdio je Mesić. Neslužbeno doznajemo kako bi Ustavni sud odluku trebao donijeti do kraja godine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se