Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud

"Ministar Orepić ne samo da dovodi u pitanje dignitet ovog suda nego i grubo napada Hrvatski sabor!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pismu, koje je poslao predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i premijeru Andreju Plenkoviću, Šeparović ističe i kako Orepić "osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada".

Predsjednik Ustavnog suda RH dr. sc. Miroslav Šeparović poslao je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i premijeru Andreju Plenkoviću pismo vezano uz izjave ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića iznesene u intervjuu tjedniku Globus.

Pročitajte i ovo Odluka Ustavnog suda - 4 Žestoke prozivke Izbori su pred vratima, oporba se digla na noge i sve zanima najvažnija stvar: "Pa nije ovo Bjelorusija", "Da se to dogodi imali bi velike prosvjede" Presica Možemo! 12.04.2024. - 9 PARLAMENTARNI IZBORI Još jedna kontra Milanoviću: "Ustavni sud ne treba eutanizirati"

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, obraćamo Vam se u povodu izjava ministra unutarnjih poslova gospodina Vlahe Orepića koje je dao u intervjuu u tjedniku Globus broj 1357 od 9. prosinca 2016., najavljenog na naslovnici tjednika naslovom: 'Vrijeme je da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku!'

"Nedopustivo je da ministar unutarnjih poslova javno proziva suca Ustavnog suda da je 'korumpiran' i da 'se lažno predstavljao' te izjavljuje da 'je vrijeme da cjelokupni sastav Ustavnog suda podnese kolektivnu ostavku', a da istovremeno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i procesuira sukladno zakonu te o rezultatima tog postupka izvijesti javnost." Riječ je o opetovanim izjavama ministra unutarnjih poslova kojima poziva na kolektivnu ostavku svih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske (primjerice u tjedniku Nacional od 30. kolovoza 2016., str. 14.; u televizijskoj emisiji RTL Direktno emitiranoj 7. rujna 2016.; u Večernjem listu od 8. rujna 2016., str. 8, u intervjuu pod naslovom 'Ustavni suci trebaju dati kolektivni otkaz'). Na te izjave nije reagiralo ni jedno tijelo državne vlasti.

Ustavni sud Republike Hrvatske (dalje u tekstu: Ustavni sud) drži da izjava ministra unutarnjih poslova kojom proglašava sastav Ustavnog suda najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske znači da on ima saznanje da se suci Ustavnog suda bave organiziranim kriminalom, terorizmom ili drugim najtežim kaznenim djelima kojima ugrožavaju samu opstojnost Republike Hrvatske.

Ustavni sud ističe da su prema Ustavu Republike Hrvatske svi pred zakonom jednaki, što se odnosi i na suce Ustavnog suda. Ministar unutarnjih poslova dužan je, ako raspolaže sa saznanjima, indicijama ili dokazima da je sudac Ustavnog suda počinio kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, protiv tog suca, kao i protiv bilo kojeg drugog građanina Republike Hrvatske, poduzeti zakonom propisane radnje.

Nedopustivo je stoga da ministar unutarnjih poslova javno proziva suca Ustavnog suda da je 'korumpiran' i da 'se lažno predstavljao' te izjavljuje da 'je vrijeme da cjelokupni sastav Ustavnog suda podnese kolektivnu ostavku', a da istovremeno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i procesuira sukladno zakonu te o rezultatima tog postupka izvijesti javnost.

Time ministar unutarnjih poslova, osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada. Budući da ti napadi na Ustavni sud ne prestaju, Ustavni sud smatra da su tijela državne vlasti dužna reagirati radi zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Navedenim izjavama ministar unutarnjih poslova ne samo što dovodi u pitanje dignitet Ustavnog suda kao jamca vladavine prava, čuvara Ustava i vrijednosti na kojima počiva ustavni poredak Republike Hrvatske, nego i grubo napada Hrvatski sabor koji je, sukladno Ustavu, dvotrećinskom većinom svih zastupnika izabrao suce Ustavnog suda čiji izbor on osporava.

Ustavni sud ne dovodi u pitanje dopuštenost kritiziranja njegova rada, odluka kao i izbora sudaca Ustavnog suda, ali to se radi kroz civiliziranu demokratsku raspravu, a ne politikantskim izjavama ministra u Vladi Republike Hrvatske kojima se narušava povjerenje građana u institucije hrvatske države.

Svojim izjavama ministar unutarnjih poslova nanosi i štetu Vladi Republike Hrvatske koje je član te se može steći dojam da njegove izjave predstavljaju službenu politiku i stajalište Vlade koja na temelju članka 31. stavka 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH osigurava provedbu odluka i rješenja Ustavnog suda. Ako je tome tako, to bi značilo da je dovedeno u pitanje redovno i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, o čemu prema članku 94. stavku 2. Ustava brine Predsjednica Republike Hrvatske.

Iz navedenih razloga Ustavni sud očekuje javno očitovanje i reakciju predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske na izjave ministra unutarnjih poslova da je 'ovaj Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske' te da je 'vrijeme da [suci] podnesu kolektivnu ostavku'."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene