SDP-ovac Mirando Mrsić uputio je članovima te stranke otvoreno pismo u kojem se osvrnuo na loš rejting stranke.

Galerija Mirando Mrsić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) +0 Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Na nacionalnoj razini SDP je pao na 18,9 posto, podaci su Crobarometra koje je objavila Nova TV, a Mrsić smatra da bi to trebao biti ''poticaj za uzbunu i djelovanje''. Da je situacija alarmantna, pokazuje i podatak da su uporište izgubili i u svojoj povijesnoj utvrdi - 8. izbornoj jedinici.

Vezani članci Mirela Ahmetović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ahmetović oštro: "Nisam čula da Milanović crta mete ljudima na čelo kao što to čini Plenković. Zna se tko treba stati na loptu" Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL Kriza, napetosti i sukobi: SDP raspravlja o stanju u stranci, mogli bi zasjedati cijeli dan

Mrsiću i njegovoj stranačkoj kolegici Milanki Opačić u rujnu je zbog kritiziranja čelništva stranke već izrečena opomena, a u pismu koje je Mrsić objavio u utorak na svojoj stranici na Facebooku ponovno je prozvao vrh stranke. Pozvao je vodstvo SDP-a da donese odluke o novom početku za stranku jer je SDP, kako navodi, ideološki izgubljen.

Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Mirando Mrsić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pismo prenosimo u cijelosti:

''Drage članice i članovi SDP-a,

iza nas je turbulentna i po SDP teška 2017. godina. Iza nas je godina u kojoj je SDP ostvario izrazito nizak rejting u javnosti, što nam svima treba biti poticaj na uzbunu i djelovanje, ali ovaj puta u cilju opstanka SDP-a.

Da bi krenuli putem očuvanja i oporavka SDP-a, smatram da je nužno identificirati uzroke SDP-ovog niskog rejtinga i sukladno tome definirati mjere koje moramo provesti kako bi u ovoj godini SDP vratio svoje mjesto koje mu pripada u političkom spektru.

Iz navedenog razloga smatram da ne smijemo više gubiti niti sekunde i da u prvim danima 2018. godine vodstvo SDP-a MORA raspraviti, definirati i javno obrazložiti uzroke lošeg stanja u SDP-u, te sukladno tome donijeti odluke, koje će za posljedicu imati novi početak SDP-a koji će nam omogućiti i bolji položaj SDP u političkom prostoru Hrvatske.

Javni istupi nekih naših kolega posljednjih dana u kojima iznose svoja razmišljanja o problemima SDP-a i njegovoj budućnosti potvrđuju da se poimanje socijaldemokracije i politika kojima bi se SDP trebao baviti unutar SDP-a među nama itekako razlikuje. Upravo navedena činjenica potvrđuje koliko je SDP ideološki izgubljen u današnjim društvenim i gospodarskim okolnostima.

Postalo je očito da nas u SDP ne vode isti ideali, da nemamo svi istu viziju SDP-a i da nismo svi u SDP-u jednako snažno predani rješavanju ključnih problema naših građana.

Upravo iz navedenoga razloga smatram da je Nova godina pravo vrijeme za novi početak SDP-a i novo razdoblje u djelovanju SDP-a. Stoga pozivam sve članove i članice SDP-a da se aktivno uključe u raspravu i donošenje odluka o novom SDP-u, koje će definirati njegovu političku budućnost.

Smatram da vodstvo SDP-a da do kraja mjeseca donese odluke koje će za posljedicu imati:

1. demokratizaciju unutarnjeg ustrojstva SDP-a i njegovog djelovanja

2. definiranje temeljnih društvenih vrijednosti koje će biti osnova politika SDP-a u novim društvenim i gospodarskim okolnostima,

3. definiranje temeljnih politika koje će SDP zastupati u predstojećem razdoblju.

Ako se ubrzo ne donesu ove ključne odluke, uvjeren sam da ćemo negativnim trendovima iz prošle godine svjedočiti i u ovoj godini, koje će za posljedicu imati nestanak SDP-a, kao relevantnog političkog faktora i jedine alternative HDZ-u.

To dugujemo svim našim građanima koji još uvijek u nas nisu izgubili povjerenje, ali i našim naraštajima koji žele živjeti u slobodnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj'', napisao je Mirando Mrsić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju