Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše glasova ''ostalima''

Prvi put u povijesti: Jedna je stranka prestigla SDP u Rijeci i Istri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crobarometrova anketa koju je objavila Nova TV pokazala je veliki pad podrške SDP-u na nacionalnoj razini, a Novi list dobio je podatke po izbornim jedinicama koji su pokazali da je SDP u toj anketi više nego drastično pao čak i u Rijeci i Istri.

Na nacionalnoj razini SDP je pao na 18,9 posto, podaci su Crobarometra koje je objavila Nova TV, a Novi list došao je do podataka je da u Rijeci i Istri, odnosno u 8. izbornoj jedinici prvi put u povijesti neka stranka sustigla SDP. Radi se o stranci Živi zid koji je u prosincu 2017. u 8. jedinici dobio podršku 20 posto anketiranih građana, dok je SDP na 19 posto, dakle svega 0,1 posto više nego na državnoj razini, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Oduvijek su Rijeka i 8. jedinica baza i uporište SDP-a, a sada se pokazalo da je razočaranje građana radom socijaldemokrata zahvatilo čak i tu regiju. Riječ je o istraživanju koje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Dakle, ona nije rađena za 8. jedinicu, nego su njeni podaci analizirani po jedinicama. Pao je i HDZ na 11 posto, Most je na 6 posto, a neodlučnih je 11 posto.

Prema ovoj anketi, najviše glasova osvaja kategorija ''ostali'' – sa 33 posto, što se očito velikim dijelom odnosi na birače IDS-a u Istri, ali kako se ova anketa radi na nacionalnoj razini, onda je IDS kao stranka koja u Hrvatskoj osvaja manje od 5 posto svrstana u kategoriju ''ostalih stranaka''.

Kad se ovi rezultati usporede s prethodnim godinama, studenim 2015. i studenim 2016. godine, vidi se rast kategorije ''ostalih stranaka'' – prije dvije godine ''ostali'' su bili na 21 posto, a godinu kasnije na 22 posto, dok su sada na 33 posto. To znači da SDP-u glasove nije ukrao samo Živi zid, koji generalno raste na svim razinama, nego očito i IDS, a to je uostalom bilo vidljivo već i na izborima prethodnih godina gdje je IDS išao samostalno, te zamalo dobio četiri mjesta u Saboru, dakle više od svog uobičajenog prosjeka.

Usporedbe radi, 2015. godine SDP je u 8. jedinici imao podršku 37 posto birača, HDZ je bio na 13 posto, Živi zid na osam posto, a tada je u naponu snage bio Most sa 17 posto.

Godine 2016. SDP je i dalje bio na solidnih 32,8 posto, HDZ je s Andrejem Plenkovićem bio porastao na 18,9 posto, Most je bio treći sa 12,1 posto, dok je Živi zid bio na 7,1 posto.

Da je ta anketa bila vjerodostojna, pokazuje i tadašnji rezultat izbora kad je Živi zid bio dobio jednog zastupnika u 8. jedinici – Marina Škibolu, a Most čak dva, te je i HDZ zabilježio bolji rezultat nego ranije.

Što se Živog zida tiče, Škibola je u međuvremenu napustio stranku i zapravo praktički se i ne zna tko tu stranku vodi u Rijeci i PGŽ-u, ali to nije prepreka da ta stranka u ovom trenutku u 8. jedinici ne dobije veće povjerenje birača nego SDP. Naravno, ako su podaci dovoljno reprezentativni.

Potpredsjednik stranke i šef županijskog SDP-a Zlatko Komadina dovodi u pitanje reprezentativnost ankete i kaže da se ne želi osvrtati na nešto tako paušalno. Smatra da su jedino egzaktno istraživanje su izbori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene