Glavni odbor SDP-a izglasoa je povjerenje predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, koji je ranije dobio povjerenje članova Predsjedništva SDP-a. Mirando Mrsić i Milanka Opačić izvukli su se s opomenom


Kako javlja reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, nitko od članova Glavnog odbora SDP-a nije glasao protiv Davora Bernardića. Na javnom glasanju četvero je bilo suzdržanih dok su ostali glasali za izglasavanje povjerenja.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Hrvatski stav je jasan: Plenković otkrio kad očekuje da bi BiH mogla dobiti kandidacijski status Mirela Ahmetović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ahmetović oštro: "Nisam čula da Milanović crta mete ljudima na čelo kao što to čini Plenković. Zna se tko treba stati na loptu"

"Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku. Bez brige, SDP je stabilan i jedina alternativa ovoj lošoj i pod teškim optužbama za muljažu i kriminal opterećenoj Vladi", izjavio je novinarima Bernardić.

Nije želio konkretno odgovoriti na novinarski upit što to znači za one članove SDP-a koji su bili protiv njega, kratko poručivši da to treba pitati njih.

"Devet mjeseci sam iznimno strpljiv, devet mjeseci sam pružao ruku i skoro sam bez nje ostao", rekao je Bernardić.

Kako se neslužbeno doznaje suzdržani članovi Glavnog odbora tijekom glasanja o povjerenju Bernardiću bili su Nikša Peronja, Stiven Vladislavić, Mijo Kladarić i Nataša Poparić.

Kad je riječ o najvećim kritičarima Bernardića, Milanki Opačić i Mirandu Mrsiću, Glavni odbor stranke potvrdio je prijedlog Predsjedništva da im se izreče opomena.

Mirando Mrsić, kraj kojeg je Davor Bernardić, samo, bez pozdrava i rukovanja prošao, kaže kako je sve što je radio - u interesu stranke.

"Želim da SDP bude stranka koja uključuje, a ne isključuje, i ono što ću raditi i radio sam bit ću fokusiran na probleme građana i na tome ću raditi", kazao je Mrsić.

Bernardić kritizirao SDP-ove zastupnike

Nakon što je sjednica Glavnog odbora SDP-a zatvorena za javnost, neslužbeno se doznaje, predsjednik stranke Davor Bernardić obratio se članstvu kritikom na račun stranačkih zastupnika i SDP-ova sindikata. Zastupnicima je zamjerio što više govore po medijima o stanju u stranci, medijski istupajući s kritikama prema njemu i stranačkom vodstvu, nego što su, kao saborski zastupnici aktivni i rade u Saboru.

U raspravi je bilo i kritika na račun Bernardića i načina na koji vodi stranku i politiku, međutim, prema neslužbenim izvorima, uglavnom se apeliralo na razum, pomirljiv pristup i na povlačenje poteza koji neće naštetiti stranci.

Za razliku od članova Glavnog odbora SDP-a, koji su većinski bliski Bernardiću, nakon njihovih istupa na red su došli i SDP-ovci koji nisu članovi, ali po dužnosti mogu sudjelovati u radu Glavnog odbora. Tako je, neslužbeno se doznaje, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio Bernardiću da počne raditi i postizati rezultate pa mu neće biti važno tko što govori u medijima. Zastupnik Peđa Grbin Bernardiću je prigovorio što u svom izlaganju nije priznao da ima problema i da ih je svjestan, pa bi sve bilo u redu, umjesto što je odmah nasrnuo na svoje kritičare, bez bilo kakve samokritike.

Komadina branio Bernardića

Bernardića je od tih kritika branio potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

Velika većina članova Glavnog odbora u raspravi se izjasnila protiv izbacivanja iz stranke onih koji su javno kritizirali predsjednika SDP-a Bernardića, poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića, Peđe Grbina i Ranka Ostojića.

Inzinstiranje na istražnom povjerenstvu

U središnjici stranke, Bernardić je rekao da SDP inzistira na osnivanju istražnoga povjerenstva o Agrokoru istaknuvši kako, ako postoji i malo istine u iznesenim optužbama na račun vlade i premijera Andreja Plenkovića, oni moraju otići.

Davor Bernardić danas je u središnjici SDP-a  poručio da je u tijeku "razdoblje razotkrivanja političkih obmana" te da je on, zadobivši povjerenje u stranci, pozvao sve da se gradi dobro društvo. Članovima Glavnog odbora poručio je i da na sjednici stanke žele proanalizirati situaciju kako bi krenuli put jačega i boljega SDP-a, jer samo jak SDP, ustvrdio je, zemlji može vratiti nadu i dostojanstvo, kao što je to i učinio do sada dva puta.

Ponovio je da i dalje inzistira na istražnom povjerenstvu u slučaju Agrokora - "I inzistiramo da na njega dođu i Plenković i Todorić i kažu što su radili na noćnim sastancima", poručio je Davor Bernardić.

"Ja radim zbog radnika i radnica. Nisam, za razliku od pola Plenkovićeve vlade sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji i podijeli plijena. Plneković dijeli plijen zajedno sa svojim koalicijskim partnerima i pozivam ih da što prije formiraju istražno povjerenstvo", poručuje Bernardić i dodaje: "To je slučaj koji liči na brakorazvodnu parnicu HDZ-a i Todorića. HDZ je godinama je godinama hranio tu neman. Naš zadatak je razotkriti istinu o Agrokoru - ako postoji imalo točnosti Plenkoviceva vlada mora otići. Hrvatskoj moraju objasniti tko je pisao Lex Agrokor". (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju