Glavni odbor SDP-a izglasoa je povjerenje predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, koji je ranije dobio povjerenje članova Predsjedništva SDP-a. Mirando Mrsić i Milanka Opačić izvukli su se s opomenom


Kako javlja reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, nitko od članova Glavnog odbora SDP-a nije glasao protiv Davora Bernardića. Na javnom glasanju četvero je bilo suzdržanih dok su ostali glasali za izglasavanje povjerenja.

Vezani članci Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, vila u Visokoj ulici Plenković o novom uredu Grabar-Kitarović: "Ako je odluka da to bude u Visokoj, uredit ćemo joj prostorije" Slika nije dostupna ''Lex Agrokor ne daje garanciju dobavljačima da će biti podmirena njihova potraživanja''

"Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku. Bez brige, SDP je stabilan i jedina alternativa ovoj lošoj i pod teškim optužbama za muljažu i kriminal opterećenoj Vladi", izjavio je novinarima Bernardić.

Nije želio konkretno odgovoriti na novinarski upit što to znači za one članove SDP-a koji su bili protiv njega, kratko poručivši da to treba pitati njih.

"Devet mjeseci sam iznimno strpljiv, devet mjeseci sam pružao ruku i skoro sam bez nje ostao", rekao je Bernardić.

Kako se neslužbeno doznaje suzdržani članovi Glavnog odbora tijekom glasanja o povjerenju Bernardiću bili su Nikša Peronja, Stiven Vladislavić, Mijo Kladarić i Nataša Poparić.

Kad je riječ o najvećim kritičarima Bernardića, Milanki Opačić i Mirandu Mrsiću, Glavni odbor stranke potvrdio je prijedlog Predsjedništva da im se izreče opomena.

Mirando Mrsić, kraj kojeg je Davor Bernardić, samo, bez pozdrava i rukovanja prošao, kaže kako je sve što je radio - u interesu stranke.

"Želim da SDP bude stranka koja uključuje, a ne isključuje, i ono što ću raditi i radio sam bit ću fokusiran na probleme građana i na tome ću raditi", kazao je Mrsić.

Bernardić kritizirao SDP-ove zastupnike

Nakon što je sjednica Glavnog odbora SDP-a zatvorena za javnost, neslužbeno se doznaje, predsjednik stranke Davor Bernardić obratio se članstvu kritikom na račun stranačkih zastupnika i SDP-ova sindikata. Zastupnicima je zamjerio što više govore po medijima o stanju u stranci, medijski istupajući s kritikama prema njemu i stranačkom vodstvu, nego što su, kao saborski zastupnici aktivni i rade u Saboru.

U raspravi je bilo i kritika na račun Bernardića i načina na koji vodi stranku i politiku, međutim, prema neslužbenim izvorima, uglavnom se apeliralo na razum, pomirljiv pristup i na povlačenje poteza koji neće naštetiti stranci.

Za razliku od članova Glavnog odbora SDP-a, koji su većinski bliski Bernardiću, nakon njihovih istupa na red su došli i SDP-ovci koji nisu članovi, ali po dužnosti mogu sudjelovati u radu Glavnog odbora. Tako je, neslužbeno se doznaje, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio Bernardiću da počne raditi i postizati rezultate pa mu neće biti važno tko što govori u medijima. Zastupnik Peđa Grbin Bernardiću je prigovorio što u svom izlaganju nije priznao da ima problema i da ih je svjestan, pa bi sve bilo u redu, umjesto što je odmah nasrnuo na svoje kritičare, bez bilo kakve samokritike.

Komadina branio Bernardića

Bernardića je od tih kritika branio potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

Velika većina članova Glavnog odbora u raspravi se izjasnila protiv izbacivanja iz stranke onih koji su javno kritizirali predsjednika SDP-a Bernardića, poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića, Peđe Grbina i Ranka Ostojića.

Inzinstiranje na istražnom povjerenstvu

U središnjici stranke, Bernardić je rekao da SDP inzistira na osnivanju istražnoga povjerenstva o Agrokoru istaknuvši kako, ako postoji i malo istine u iznesenim optužbama na račun vlade i premijera Andreja Plenkovića, oni moraju otići.

Davor Bernardić danas je u središnjici SDP-a  poručio da je u tijeku "razdoblje razotkrivanja političkih obmana" te da je on, zadobivši povjerenje u stranci, pozvao sve da se gradi dobro društvo. Članovima Glavnog odbora poručio je i da na sjednici stanke žele proanalizirati situaciju kako bi krenuli put jačega i boljega SDP-a, jer samo jak SDP, ustvrdio je, zemlji može vratiti nadu i dostojanstvo, kao što je to i učinio do sada dva puta.

Ponovio je da i dalje inzistira na istražnom povjerenstvu u slučaju Agrokora - "I inzistiramo da na njega dođu i Plenković i Todorić i kažu što su radili na noćnim sastancima", poručio je Davor Bernardić.

"Ja radim zbog radnika i radnica. Nisam, za razliku od pola Plenkovićeve vlade sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji i podijeli plijena. Plneković dijeli plijen zajedno sa svojim koalicijskim partnerima i pozivam ih da što prije formiraju istražno povjerenstvo", poručuje Bernardić i dodaje: "To je slučaj koji liči na brakorazvodnu parnicu HDZ-a i Todorića. HDZ je godinama je godinama hranio tu neman. Naš zadatak je razotkriti istinu o Agrokoru - ako postoji imalo točnosti Plenkoviceva vlada mora otići. Hrvatskoj moraju objasniti tko je pisao Lex Agrokor". (Hina)