Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi se novi zakon

Ministrica Nada Murganić ne želi otkriti hoće li smijeniti pravobraniteljicu za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić komentirala je najavljeno donošenje novog Zakona o pravobranitelju za djecu.

Zakon se donosi po hitnoj proceduri nakon što je Ustavni sud dosadašnji zakon proglasio nevažećim jer prije 14 godina nije donesen potrebnom većinom glasova zastupnika. Prema odluci Ustavnog suda, zakon prestaje važiti 1. kolovoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INCIDENT U MARUŠEVCU Pernar je promijenio priču o napadu "svećenika", donosimo i drugu stranu Slika nije dostupna APEL PRAVOBRANITELJICE PERNAR NE ODUSTAJE Facebook profil i dalje mu je pun slika maloljetnih učenika, policija provodi izvide

Na pitanje treba li pravobraniteljica za djecu poput ostalih pravobranitelja imati pristup tajnim podacima, Murganić je poručila kako je zakon u sadržajnom smislu ostao isti te da pravobraniteljica za djecu ima samostalnost u radu.

"Važno nam je da institut pravobranitelja bude stabilan"

„U zadnjih 10 dana rasprava o Zakonu o pravobraniteljici za djecu opet je skrenula u neke vode koje ne predstavljaju smjer donošenja ovog zakona. Ovaj zakon morali smo donijeti po hitnoj proceduri jer je Ustavni sud dosadašnji zakon proglasio nevažećim iz formalnih razloga – jer kod glasovanja nije bila prisutna potrebna većina. U sadržajnom smislu ostavili smo isti zakon. Radna skupina smatra da svi akti koji proizlaze iz zakona koji nije donesen na pravovaljani način nemaju pravnu podlogu te bi zato trebalo ići na imenovanje i donošenje novih akata. U zakonu stoji da pravobraniteljica ima samostalnost u radu te da se uvažava njezino mišljenje. Svima nam je važno da institut pravobranitelja bude stabilan“, kazala je Murganić.

Ministrica se osvrnula i na napise o smjeni pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. Podsjetimo, SDP-ov Gordan Maras u Saboru je nedavno poručio kako Milas Klarić tvrdi da je Vlada smjenjuje te da je joj je Murganić u prisustvu premijera na sastanku u vladi u rekla kako ona i HDZ misle da je ona SDP.

„U nacrtu prijedloga stoji da će se u roku od 90 dana od dana stupanja zakona na snagu izvršiti izbor pravobraniteljice, ali isključivo iz razloga što bi proisteklo da je odluka o imenovanju koja je bila u skladu s nevažećim zakonom također bila nevažeća. Riječ je o formalno-pravnom razlogu“, kazala je Milas Klarić.

Na pitanje smatra li kako Milas Klarić dobar posao nije željela jasno odgovoriti poručivši kako bi se odgovorom uplela u njezin rad.

HNS uputio amandmane, HDZ ih podržava

Na prijedlog Zakona HNS je uputio amandmane, o čemu je novinare u Saboru danas izvijestila HNS-ovka Marija Puh.

„HNS će podnijeti amandmane na članke 13. i 19. Zakona o pravobraniteljicu za djecu. Time želimo osigurati stabilnost i još jaču neovisnost pravobraniteljice za djecu“, kazala je Puh i podsjetila kako je HNS prošle godine glasao za njezino izvješće.

Puh ističe kako u amandmanu na članak 13. HNS traži da pravobraniteljica ima uvid u tajne podatke.

„Većina podataka koji se odnose na djecu tajni su podaci. Dosad je bila ispuštena mogućnost da pravobraniteljica za djecu ima uvid u tajne podatke poput ostalih pravobraniteljica. Tražimo i da pravobraniteljica svoj godišnji plan rada dostavlja matičnom odboru u Saboru kako bi se njezin rad mogao valorizirati na temelju konkretnih projekata i time izbjegle političke konotacije. Oko toga smo se konzultirali s našim koalicijskim partnerima i dogovoreno je da će amandmani biti prihvaćeni“, kazala je Puh.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene