Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u županijskoj Gospodarskoj komori u Zadru predstavljajući nacrte triju novih zakona o prostornom uređenju, gradnji i inspekcijskom postupanju počela javnu raspravu koja će trajati do 20 lipnja .


Brže i jednostavnije izdavanje dozvola, potreba samo za građevinskom dozvolom za većinu zahvata, olakšavanje rada građevinske inspekcije i veće ovlasti komunalnih redara, bit je novih zakona o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo u javnu raspravu prije dva dana.

„Za jednu tvornicu danas je potrebno 90 dana javnih rasprava“, rekla je ministrica Mrak Taritaš, istaknuvši primjer golfskog igrališta na Srđu, koje je u raznim oblicima javne rasprave na temu prostornih planova i studija utjecaja na okoliš bilo je na javnoj raspravi ukupno 270 dana, a na je kraju završilo na referendumu.

>> Država će iznajmljivati stanove za 20 kuna po kvadratu

Vezani članci Napadnuti mladić Jedva izvukao živu glavu: "Stajao sam normalno. Odjednom mi je netko došao s leđa..." Otac traži napadača na sina - 2 Probili mu lubanju, otac plakatima traži napadača: "Da je bilo milimetar dublje, Bog me više ne bi spasio"

„Možemo zamisliti što to znači za bilo kojeg investitora. S ova tri zakona nastoji se riješiti stanje u prostoru, te olakšati ulaganja investitorima", istaknula je ministrica Mrak Taritaš.

"To su tri zakona, tri bitne stvari u reformi koju ste vidjeli da mi kao ministarstvo provodimo, a tu mi reformu zovemo reforma sređivanja stanja u prostoru. Pokrenuli smo s legalizacijom koja ide svome kraju“, rekla je Mrak Taritaš

Ministrica je također rekla kako je pokrenut i Informacijski sustav prostornoga uređenja, te da se ova tri zakona pripremaju tako da od jeseni Ministarstvo bude operativno i da može uvesti e-dozvolu kako bi sustav dozvole mogao biti javan, otvoren i transparentan.

>> Subvencija kupnje stana: Doznajte koliko će rate biti MANJE!

Pozvala je sve zainteresirane na sudjelovanje u javnoj raspravi koja će trajati do 20. lipnja. Također je najavila kako će se nastojati da zakoni prođu prvo saborsko čitanje prije ljetne stanke- sredinom srpnja.

Govoreći o legalizaciji na području Zadarske i Šibensko-kninske županije ministrica Mrak Taritaš poručila je kako se u te dvije županije legalizacija sporo provodi.

>> Država subvencijama želi olakšati kupnju stana: Ministrica otkrila uvjete

„Upravo zato sam predstavljanje novih zakona i počela ovdje u Zadru“, rekla je ministrica Mrak-Taritaš i dodala kako će se nakon lokalnih izbora naći sa županima i gradonačelnicima, te pokušati naći rješenje.

„Ako neće biti druge varijante onda će Ministarstvo uzeti predmete i rješavat ćemo ih sami“, poručila je ministrica Mrak-Taritaš.

Grad Zadar ima 18,62 posto riješenih tzv. predmeta legalizacije a Zadarska županija 19,02 posto. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju