Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma sređivanja stanja u prostoru

Ministrica Mrak Taritaš započela javnu raspravu o tri nova zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u županijskoj Gospodarskoj komori u Zadru predstavljajući nacrte triju novih zakona o prostornom uređenju, gradnji i inspekcijskom postupanju počela javnu raspravu koja će trajati do 20 lipnja .

Brže i jednostavnije izdavanje dozvola, potreba samo za građevinskom dozvolom za većinu zahvata, olakšavanje rada građevinske inspekcije i veće ovlasti komunalnih redara, bit je novih zakona o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo u javnu raspravu prije dva dana.

„Za jednu tvornicu danas je potrebno 90 dana javnih rasprava“, rekla je ministrica Mrak Taritaš, istaknuvši primjer golfskog igrališta na Srđu, koje je u raznim oblicima javne rasprave na temu prostornih planova i studija utjecaja na okoliš bilo je na javnoj raspravi ukupno 270 dana, a na je kraju završilo na referendumu.

>> Država će iznajmljivati stanove za 20 kuna po kvadratu

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

„Možemo zamisliti što to znači za bilo kojeg investitora. S ova tri zakona nastoji se riješiti stanje u prostoru, te olakšati ulaganja investitorima", istaknula je ministrica Mrak Taritaš.

"To su tri zakona, tri bitne stvari u reformi koju ste vidjeli da mi kao ministarstvo provodimo, a tu mi reformu zovemo reforma sređivanja stanja u prostoru. Pokrenuli smo s legalizacijom koja ide svome kraju“, rekla je Mrak Taritaš

Ministrica je također rekla kako je pokrenut i Informacijski sustav prostornoga uređenja, te da se ova tri zakona pripremaju tako da od jeseni Ministarstvo bude operativno i da može uvesti e-dozvolu kako bi sustav dozvole mogao biti javan, otvoren i transparentan.

>> Subvencija kupnje stana: Doznajte koliko će rate biti MANJE!

Pozvala je sve zainteresirane na sudjelovanje u javnoj raspravi koja će trajati do 20. lipnja. Također je najavila kako će se nastojati da zakoni prođu prvo saborsko čitanje prije ljetne stanke- sredinom srpnja.

Govoreći o legalizaciji na području Zadarske i Šibensko-kninske županije ministrica Mrak Taritaš poručila je kako se u te dvije županije legalizacija sporo provodi.

>> Država subvencijama želi olakšati kupnju stana: Ministrica otkrila uvjete

„Upravo zato sam predstavljanje novih zakona i počela ovdje u Zadru“, rekla je ministrica Mrak-Taritaš i dodala kako će se nakon lokalnih izbora naći sa županima i gradonačelnicima, te pokušati naći rješenje.

„Ako neće biti druge varijante onda će Ministarstvo uzeti predmete i rješavat ćemo ih sami“, poručila je ministrica Mrak-Taritaš.

Grad Zadar ima 18,62 posto riješenih tzv. predmeta legalizacije a Zadarska županija 19,02 posto. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene