Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200 eura po kvadratu

Država subvencijama želi olakšati kupnju stana: Ministrica otkrila uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš predstavila je program POS plus putem kojeg će država subvencirati kupnju stanova, a čiji kvadrat nije skuplji od 1.400 eura.

O detaljima ovog programa, ali i legalizaciji objekata za koju uskoro istječe zakonski rok, u Dnevniku Nove TV u 19:15 s ministricom Mrak Taritaš razgovarat će Mislav Bago. Na danas održanoj konferenciji za novinare, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavila je program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova na tržištu pod nazivom 'POS plus'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uštedom do nekretnine Kako se prijaviti za APN-ov subvencionirani kredit? Donosimo detalje Novi krug APN stanova - 3 Skuplji materijali – Skuplji stanovi Kreće novi krug poticaja za kupnju stana: "Bez toga bi bilo teško jer se očekuje nenormalan porast cijena''

>> Mrak Taritaš: Projekt POS PLUS bi trebao biti gotov do kraja mjeseca

Riječ je o ciljanoj mjeri za koju je trenutno osigurano sredstava dovoljno za prodaju 800 do 900 stanova, a u programu će sudjelovati 13 banaka, među kojima su i najveće - Zagrebačka, Privredna, Erste, Hypo itd. Najveći se interes očekuje na području Zagreba i Splita, a program će aktivan biti već sutra.

Država je spremna dati subvenciju od 200 eura po kvadratu stana, ali pod uvjetom da tržišna cijena kvadrata ne prelazi 1.400 eura i da kupac uplati polog u iznosu od 15 posto vrijednosti stana. Iznos od 200 eura bio bi uvijek isti, neovisno o stvarnoj cijeni kvadrata. Sklapao bi se ugovor o kreditu na 31 godinu, a osigurala bi se i nešto povoljnija kamata od tržišne. Nakon otplate duga banci, vraćala bi se i subvencija državi po kamati od 4 posto.

Na primjeru kupnje stana od 60 četvornih metara po cijeni od 1.400 eura za kvadrat, Ministarstvo pokazuje kako je mjesečna rata kredita uzetog na 31 godinu u POS-u plus, uz kamatu od 3,95 posto, u odnosu na komercijalni kredit s kamatom od 6,9 posto, manja za 132 eura, a razlika u ukupno plaćenom iznosu po završetku otplate manja je za 49.000 eura ili za 28 posto.

Kupac najprije otplaćuje komercijalni dio kredita, a potom dio kredita iz poticajnih sredstava.

Program funkcionira tako da kupac nalazi stan na tržištu, a potom se obraća bankama koje sudjeluju u POS-u plus. Nakon dogovora s jednom od banaka, dokumentacija se šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja donosi odluku o odobravanju zajma javnih sredstava.

Slijede ugovori o kreditima s bankom i s APN-om za javna poticajna sredstva. Oba kredita su s valutnom klauzulom u eurima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene