Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primljeno na znanje

"Odredbom da moraju otkriti izvor, novinare se štiti": Ministrica o kontroverznom nacrtu Zakona

Ministarstvo kulture i medija poručilo je u četvrtak, reagirajući na pojedine komentare u javnosti o izradi Zakona o medijima, da Vlada nije uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu.

"Radnoj skupini za izradu Zakona o medijima na sastanku 5. srpnja prezentiran je tek prijedlog teksta za raspravu u kojemu čak nisu niti numerirani članci", ističe se u priopćenju Ministarstva.

Stoga je, poručuju iz Ministarstva, potpuno neistinita teza da je Vlada uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu, kako se od jučer plasira u javnom prostoru.

Pročitajte i ovo Zgrada Novinarskog doma (Foto: Wikipedia) Potpuni mrak Velika bura zbog HDZ-ova prijedloga novog zakona: "Kao da tražite svećenika da otkrije ispovjednu tajnu"

Iz Ministarstva kažu da je na sastanku Radne skupine jasno istaknuto kako je riječ o radnom tekstu, podložnom promjenama, a članovima Radne skupine u kojoj su predstavnici novinarskih strukovnih udruga, nakladnika i strukovnih udruga elektroničkih i tiskanih medija te akademske zajednice "jasno je i nedvosmisleno istaknuto kako se od njih očekuju prijedlozi i komentari na tekst, sukladno kojima će se izraditi nacrt prijedlog Zakona o medijima koji će se uputiti u javnu raspravu".

Pročitajte i ovo Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

"Vezano za najavljenu tiskovnu konferenciju HND-a, naglašavamo da su njihovi komentari, kao i komentari većine članova radne skupine, zaprimljeni jučer", napominju.

Kako je najavljeno, Ministarstvo će ih sve razmotriti i krajem kolovoza sazvati sljedeći sastanak Radne skupine za izradu Zakona o medijima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas  je održalo konferenciju za novinare, a u pozivu je istaknulo kako je prijedlog Zakona o medija za HND neprihvatljiv jer, uz ostalo, "predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode".

Koržinek: "Ništa nije postavljeno kao nametanje"

Ministrica Nina Obuljen Koržinek rekla je nakon sjednice Vlade da se ništa neće nikome nametati.

"Ništa nije postavljeno kao nametanje, to nije praksa rada Ministarstva, to nije praksa na kojoj ja radim", poručila je.

"Mislim da donosimo dobar prijedlog, mislim da donosimo prijedlog koji je u skladu s analizom koju smo napravili i koji donosi puno odgovora na pitanja vezana uz status novinarske profesije", dodala je.

Osvrnula se i na dio prijedloga kojim bi novinari morali otkrivati tko im je izvor.

"Dio načela i stabdarda uskladili smo s onim što je sudska prakssa. Ono što nam je bio interes je da s obzirom da imamo puno tužbi protiv novinara, ne samo nakladnika nego i novinara išli smo s nekoliko instrumenata", rekla je.

Pojasnila je da se time zapravo štiti novinare da se ne može tužiti samo njih jer oni prebacuju dio odgovornosti na urednika otkrivajući mu izvor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene