Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri zdravlja, turizma i prometa - Rajko Ostojić, Darko Lorencin i Siniša Hajdaš Dončić danas su na naplatnoj postaji Lučko turistima dijelili letak Ministarstva zdravlja s preporukama kako se zaštititi od visokih temperatura tijekom ljetnih mjeseci.


Letak je tiskan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, češkom, poljskom i mađarskom jeziku, a distribuira ga Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i bit će dostupan u svim turističko-informativnim centrima duž jadranske obale.

Vezani članci Slika nije dostupna Trojica ministara na konvenciji SDP-a Velike Gorice Slika nije dostupna Prevrnuo se brod s trojicom hrvatskih ministara

Ministar zdravlja Ostojić rekao je kako kroz Hrvatsku godišnje prođe 11 milijuna turista te je i letak jedan od načina da ih se uputi kako da se zaštite i paze na svoje zdravlje.

Pritom je podsjetio i na dva bitna telefonska broja - 194 za Hitnu medicinsku pomoć i 112 za Državnu službu za spašavanje.

Ostojić je najavio i kako bi se za iduću godinu, u suradnji s Ministarstvom turizma, pripremilo i "osiguranje na dodatnoj razini" za turiste koji se bave ekstremnim sportovima. Kao mogućnost spomenuo je izdavanja vinjeta od kojih bi se prihod dijelio između lokalnih jedinica, HZZO-a i Ministarstva turizma.

'Rigoroznije s riskantnim aktivnostima turista'

Složio se s novinarskom konstatacijom kako je ove godine već stradao priličan broj turista, ali i podsjetio na nedavnu nesreću britanskih turista kada je Hitna služba brzo reagirala za što je dobila pohvale britanskog tiska, kao i službenu zahvalu britanske države i njihovih obitelji.

Svaki tjedan imamo informacije kako se neki od turista "zaputio u avanturu na 'luftmadracu' i ostalim priručnim sredstvima", dodao je ministar turizma Lorencin i najavio da će Ministarstvo kroz novi zakon o uslugama u turizmu biti "malo rigoroznije kad je riječ o riskantnijim aktivnostima i sportovima", a sve kako bi turisti u konačnici bili sigurniji.

'Budno pratimo stanje na tržištima'

Lorencin na upit novinara nije komentirao posljednje podatke o padu broja turista jer se, kako je rekao, radi o podacima na razini vikenda, tjedna.

"Treba sačekati do kraja mjeseca pa ćemo ih onda komentirati, jer su to neslužbeni podaci. To ne znači da skrštenih ruku čekamo kraj mjeseca. Budno pratimo stanje na tržištima, u dnevnoj smo komunikaciji s privatnim sektorom i potkraj predsezone su poduzete mjere s ciljem osnaživanja sezone", rekao je.

>> Nastavljaju se ljetne vrućine, temperature i do 35 stupnjeva

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hajdaš Dončić poručio je da je izgrađena cestovna infrastruktura u Hrvatskoj jedna od najsigurnijih u Europi.

Potvrdio je da je broj automobila na autocestama dva do tri posto manji u odnosu na prošlu godinu no, naglasio je, to s turizmom nema apsolutno nikakve veze jer je povećan broj dolazaka zrakoplovima, kruzerima.

'Je li nam važniji prihod ili broj ljudi?'

"Nemojmo samo isključivo kvantificirati broj dolazaka turista kroz autoceste. S druge strane, što znači broj dolazaka ljudi? Je li nam važniji prihod ili broj ljudi koji je došao?", rekao je i poručio kako je cilj podići razinu turističke usluge i na taj način više zaraditi te da pritom ne treba očekivati čuda.

"Nemojmo očekivati da će svake godine turizam rasti četiri do pet posto - neće. Ponekad će padati tri posto, ponekad će rasti. Budimo realni", rekao je Hajdaš Dončić zaključivši kako hrvatski turizam ovisi o sezonalnosti, odnosno vremenu.

Prihod autocesta pritom je na razini prošlogodišnjeg, a Hajdaš Dončić složio se kako je razlog tomu povećanje cijena prošlo ljeto. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju