Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo neće financirati projekt?

Znanstvenik na pragu otkrića lijeka za rak pluća, ali...: "Kad vas tako otkantaju, to jako boli. Ovo je presedan svjetskih razmjera"

Igor Štagljar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Igor Štagljar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Igor Štagljar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Igor Štagljar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Igor Štagljar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Iako je, kako tvrdi, na pragu otkrića lijeka za rak pluća, projekt poznatog hrvatskog znanstvenika Igora Štagljara Ministarstvo znanosti neće financirati. Nakon obavljene procjene pristiglih projekata njegov je stavljen na rezervnu listu.

Hrvatski znanstvenik s prebivalištem u Kanadi tvrdi - na pragu je revolucije. Slavu i potencijalnu zaradu htio je podijeliti s domovinom, ali kako stvari stoje, ta će mu mogućnost biti uskraćena.

Pročitajte i ovo Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine" Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

"Ovo što radim nešto je što radim iz srca i ljubavi prema Hrvatskoj i onda vas tako otkantaju nakon što ste stvarno uložili veliki dio sebe. To onda jako boli", rekao je Igor Štagljar

U Ministarstvu imaju opravdanje - oni dodjeljuju bespovratna sredstva, a ocjene daju neovisni stručnjaci.

"Treba pogledati još jedanput, piše da ima mogućnost žalbe i da slijedi još iduća faza. Pitanje je je li primjereno usred postupka, umjesto da tražiš recenzije, ići s nečim u javnost što nije niti završeno", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Kada bi trebalo izaći u javnost?

Štagljar se pak pita kada bi trebao izaći u javnost

"Kad bi onda trebalo izaći u javnost? Tri, četiri godine nakon što cijela evaluacija bude završena? Ne! Treba sad izaći u javnost i javno reći svima da ovakav postupak evaluacije projekta koji traje 16 mjeseci, da bi onda vama poslali jedan papirić u kojem stoji u dva reda jeste li dobili projekt ili niste, to jest jeste li bili stavljeni na rezervnu listu ili niste.

Mislim da to nije način. Znate, sve ovo što ja radim za Hrvatsku, meni to ne treba. To je izraz moje dobre volje. Ja imam jako malo slobodnog vremena jer imam jako veliku grupu na sveučilištu u Torontu za koju stalno moram pisati projekte... Ovo je nešto što radim iz ljubavi", rekao je Štagljar

Ministrica pak naglašava kako postoje problemi s recenzentima. Projekti su pisani na hrvatskom jeziku, a većina domaćih znanstvenika sudjeluje u natječaju, pa zbog sukoba interesa ne mogu davati ocjene.

"Moramo kazati da kad smo i tražili naše znanastvenike iz dijaspore, hvala svima koji su se odazvali i recenzirali, međutim većina nije za to imala vremena. Evo, toliko o tome koliko se možete pouzdati na lijepe riječi", rekla je Divjak.

Od domovine neće odustati

Štagljara ne zanimaju lijepe riječi, već rezultati. Poručuje da od domovine neće odustati.

"Samo bih htio vidjeti da Hrvatska cijeni to što mi znanstvenici izvana radimo. Nisam jedini, ima ih i drugih koji žele pomoći Hrvatskoj, i kad dobijete jedan takav odgovor, onda jednostavno osjećate da niste poželjni tamo", rekao je Štagljar. 

Slučaj je nazvao presedanom svjetskih razmjera. Iznenađuje ga niska ocjena stavke "snaga partnerstva", jer tvrdi, riječ je o skupini najboljih stručnjaka u ovom dijelu Europe.

Velika komercijalna vrijednost projekta leži u tome što bi se lijek potencijalno iz Hrvatske trebao izvoziti u svijet. 

"Ja nisam u Hrvatskoj. Provodim tamo tri mjeseca. Sve što radim radim jer želim Hrvatskoj pomoći, tako da se neću jednostavno demoralizirati. Pokazat ću činjenicama da ocjene koje smo dobili nisu u redu", zaključio je Štagljar. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene