Ministarstvo zdravstva priopćenjem je reagiralo na smrt mladića u Zaprešiću koji je preminuo na ulici, a u timu Hitne pomoći koja je došla na intervenciju nije bilo liječnika.

Galerija Hitna pomoć u Zaprešiću (Dnevnik.hr) +0 Hitna pomoć (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

''Prigodom smrti mladog pacijenta u Zaprešiću, Ministarstvo zdravstva odmah je uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić, o čemu će naknadno dostaviti izvješće.

Vezani članci Krešimir Luetić Sastanak u Ministarstvu zdravstva uoči velikog prosvjeda liječnika: "Podržavamo njihove zahtjeve" Ilustracija Liječnici i medicinski djelatnici najavljuju veliki prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, imaju četiri glavna zahtjeva

Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu, sve je učinjeno sukladno pravilima struke.

Ovim putem izražavamo sućut obitelji umrlog'', priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Prema prvim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu tvdre da je sve učinjeno prema pravilima struke, ali potpuno izvješće inspekcije očekuje se tijekom dana.

Podsjetimo, u nedjelju je na ulici preminuo 21-godišnjak nakon što mu je pozlilo. Građani Zaprešića ogorčeni su jer je hitnoj koja je udaljena tek nekoliko stotina metara od mjesta događaja trebalo 15-ak minuta na dođe na intervenciju, a došli su i bez liječnika. Traže odgovornost nadležnih. Tvrde da u Zaprešiću na hitnoj tijekom dana radi samo jedan liječnik.

Na upit portala DNEVNIK.hr o regularnosti po kojoj je organizirana hitna medicinska služba u Zaprešiću, odgovorili su da na tom području radi pet timova T1. ''Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, djelatnost hitne medicine ugovara u skladu s Mrežom hitne medicine koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi Ministarstvo zdravstva. Za područje Grada Zaprešića, Mrežom je utvrđeno kao potrebno pet timova T1 koliko je i ugovoreno, a za osiguravanje dostupnosti 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Sastav tima T1 čine jedan doktor medicine spec. hitne medicine ili doktor medicine, jedna prvostupnica/prvostupnik sestrinstva ili medicinska sestra / medicinski tehničar te jedna medicinska sestra / medicinski tehničar ili vozač. Organizacija rada Hitne medicinske pomoći u Gradu Zaprešiću u nadležnosti je Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije'', stoji u odgovoru HZZO-a.

Upire se prstom u ministarstvo zdravstva

Grad Zaprešić  zatražio je očitovanje o okolnostima smrti mladića te navodima da na intervenciji nije bilo liječnika, a u vozilu Hitne pomoći defibrilatora. Za portal DNEVNIK.hr odgovorli su da se čini da je istina da vozilo nije bilo adekvatno opremljeno.

''Vrlo smo potreseni jučerašnjim tragičnim događajem i gubitkom jednog mladog života te izražavamo duboku zabrinutost zbog organizacije sustava koja očito nije dovoljno dobra. Ono što možemo reći je da prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi ministar zdravlja, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP, no isti pokrivaju i područje okolnih sedam općina! Jedan je liječnik dežuran tijekom dana, a dva tijekom noći. Grad sudjeluje u poboljšanju zdravstvenih usluga koliko god to zakonski okviri i financijska sredstva omogućavaju. Tako je iz gradskog proračuna, samo u protekloj godini, za zdravstvenu zaštitu izdvojeno više od pola milijuna kuna, za sufinanciranja 24-satnog dežurstva ljekarne, nabave novog vozila hitne pomoći i ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova djece te postavljanja automatskog vanjskog defibrilatora u centru grada'', stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Ružice Žarko iz Ureda gradonačelnika.

Župan: ''Godinama apeliram na resorno miistarstvo''

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić medijima je poslao priopćenje u kojem navodi da je za lošu organizaciju hitne službe krivo ministarstvo zdravstva.

''Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice.

Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije.

Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila.

Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Iskreno se nadam, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.“

 

Gradonačelnik Zaprešića poziva na promjenu zakona

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da zakon prema kojem funkcionira organizacija rada Hitne medicinske pomoći nije dobar i da se mora promijeniti, odnosno da to nije problem samo u Zaprešiću, nego u cijeloj zemlji.

''Nažalost jedan se život ugasio. Nadam se da će to potaknuti mjerodavne kako bi adekvatnije rad hitne pomoći organizirali na terenu. Mi nemamo tu organizaciju ni tu moć i jasno je da sve oblike sufinanciranja provodimo, ali ne možemo organizirati i reći ovdje će biti tim hitne pomoći više ili manje ili doktor više ili manje'', rekao je Turk.

''Pet je timova Hitne medicinske pomoći na raspolaganju građanima Zaprešića u 24 sata. Hitna pomoć nije u ingerenciji grada, nego županije. U tom momentu doktora nije bilo. Kada govorimo o pitanjima organizacije, pokazalo se da ovakva organizacija nije dobra, na to smo i ukazivali. Naš grad sufinancira nabavu vozila i defibrilatora, ali u okvirima postojeće organizacije Hitne medicinske pomoći to nije dovoljno'', rekao je Turk istaknuvši da je tijekom dana ondje dežuran jedan liječnik, a tijekom noći dva.

Dodaje da je zatražio pismeni odgovor od Zavoda za hitnu medicinu o jučerašnjoj situaciji, ali da gajoš nije dobio.

Na pitanje je li točno da je Hitnoj trebalo 15 minuta da dođe do mladića kojem je pozlilo, Turk kaže da ako je to točno, da to nije vrijeme u kojem su s obzirom na razdaljinu Hitne i mjesta događaja trebali stići, već da su trebali doći prije.

Građani su zapalili svijeće ispred Poglavarstva pokazujući na taj način koga smatraju odgovornim.

''Nemam mehanizme kojima bih mogao na direktno utjecati na organizaciju rada Hitne pomoći. Nadam se da će ovaj slučaj utjecati na funkcioniranje Zavoda za hitnu pomoć u zemlji u cjelini. U cijeloj Hrvatskoj osjeća se ovaj problem'', kaže Turk napominjući da je odgovoran onaj tko donosi zakon te da je jasno da se taj zakon mora promijeniti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju