Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do kraja sezone

Ministarstvo zabranilo opasni plin kojim se mladi drogiraju, no postoji jedan problem

Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr)
Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Bivši šef PNUSKOK-a Mario Bertina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Na ulicama Novalje ovog se ljeta mogu pronaći ampule plina didušikova monoksida, koji mladi partijaneri sve češće koriste za drogiranje. Ministarstvo zdravstva sada je zabranilo uporabu ampula tog plina.

Party groznica na Zrću ove je godine stvorila zabrinutost zbog korištenja ampula plina didušikova monoksida, čiju je uporabu sada zabranilo Ministarstvo zdravstva. Zabrana je samo privremena, a na snazi će biti do 30. rujna ove godine.

O ampulicama ovog plina, ali i drugim problemima, svakoga dana u gradonačelnikovu uredu razgovaraju taksisti, ugostitelji, policajci jer sigurnost je i u turizmu na prvom mjestu. O sigurnosti u Novalji od ove godine brine se i Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je angažirala gradska uprava.

Zabrana je donesena, a sada se postavlja pitanje kako će se kažnjavati oni koji budu uhvaćeni s ampulama ili koristeći plin. Bertina je za DNEVNIK.hr rekao da taj dio zabrane još nije riješen.  ''Pitanje o penalizaciji je dobro pitanje. Kako će kaženjene oosbe koje su zatečene u neovlaštenoj prodaji, odnosno koje će kršiti zabranu? Hoće li to biti prekršajno, kazeno i u kojem slučjau? Taj dio nije još riješen. Mi ćemo možda morati na nivou lokalne samouprave dio problema, a mislim da to nije rješenje'', kazao je Bertina.

Teško ih je potpuno zabraniti

O tom se problemu oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekavši da su kazne predviđene, ali još ne zna kolike su. Takav je proizvod teško zabraniti jer se koristi u prehrambene svrhe. Ampule su do sada preprodavali slastičari, a nakon ove zabrane moći će ih samo nabavljati, ali ne i prodavati kupcima. "Oni su ampule preprodavali kao sladoled", ocijenio je ministar.

"Više ministarstava i subjekata je zaključilo da ovo što se događa s ampulama, a lani su se često zloupotrebljavale kao narkotik dok su to proizvodi koji se prvenstveno koriste u ugostiteljstvu, uzrokuje puno veću štetu od zabrane uporabe. Stoga smo donijeli privremenu zabranu koja je stupila na snagu", potvrdio je ministar. Kujundžić nije precizirao do kada će trajati zabrana. Napomenuo je da, kao i drugi narkotici, ampule mogu oštetiti centralni živčani sustav.

Pročitajte i ovo Marijan Šuljić, zamjenik gradonačelnika Novalje (Foto: Dnevnik.hr) Rizici festivalskog turizma Nakon požara na Zrću vlasti konstatiraju: ''Zabava ide dalje. Uopće se ne primijeti da je bila teška noć''

Pročitajte i ovo Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Turistička "tvornica novca" ima problem Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda: Komunalni redari turistima pišu 30 kazni dnevno

Iako još nije jasno što će biti s onima koji su zatečeni da posjeduju ili koriste zabranjene ampule, Bertina ističe da je ovo pozitivna odluka Ministarstva zdravstva. ''Konačno idemo u red zemalja kao što su Grčka, Engleska, Španjolska koje su vidjele koji je problem zloupotrebe tog plina'', kaže novaljski pročelnik za sigurnosti. ''Trenutno mogu reći da smo dobili bitku, ali nismo još dobili rat. To tek slijedi'', poručuje Bertina.

Bertina je za Dnevnik Nove TV objasnio da su ampule plina vrlo opasne. ''Jedan od segmenata problema jesu upravo te ampule koje su ispunjene takozvanim smijavcem. Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko ju konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušikov oksid kao anestetik'', kazao je Bertina.

Korištenje didušikova monoksida jednako je opasno i nakon prve i nakon dvadesete konzumacije jer može izazvati komu, srčani ili moždani udar, upozorio je Bertina. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene