Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef porezne uprave

Popis stanovništva kakav smo znali odlazi u prošlost, što donosi novi registar: "Država želi biti majka, a ne maćeha"

Aktualno Galerija Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 4 Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 3 Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 2 Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatska uvodi novi registar stanovništva. Svi vaši podaci bit će tako na jednom mjestu i dnevno će se ažurirati - od obrazovanja i prava glasa, do popisa stanova i migracija.

Hrvatska već ima niz posebnih registara, poput registra zdravstvenih osiguranika, umirovljenika, upisanih u osnovnu i srednju školu... Po čemu je ovaj važan otkriva reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Njegovim uvođenjem će popis stanovništva kakav smo znali, koji se provodio svakih 10 godina, otići u prošlost", ispričala je.

Božidar Kutleša, ravnatelj porezne uprave ispričao je kakve će koristi imati građani.

"Građani će puno efikasnije i brže surađivati s tijelima državne i lokalne uprave na ostvarivanju svojih prava i neće morati svaki put iznova dokazivati određene činjenice. Sve to omogućava proaktivnu ulogu države u ostvarivanju prava, prije svega socijalnih od mjesta za vrtiće, naknade socijalne što se tiče nekih drugih prava koje podnašaju različite zahtjeve prema različitim tijelima", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Sve se ispituje Velika čistka! Ukrajinska policija istražuje desetke slučajeva u vojsci: "U ovom trenutku to je iznimno strašan zločin"

Jedan od ciljeva je i izračun realnog dohotka.

"Tu država prije svega ide u smjeru da bude majka, a ne maćeha. Velik broj građana kada postoji nekakvo pravo ne prepozna se u tom skupu. Upravo iz ove situacije da država sama prepozna građane koji su u potrebi da ide prema njima kroz svoje proaktivne politike", poručio je.

Prijava boravka istovremeno na dva mjesta trebala bi biti prošlost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muškarac je hospitaliziran Novi slučaj femicida, u Tuzli muž ubio ženu

"I danas MUP provjerava takve situacije kroz svoje baze podataka, no ako se pravo ostvaruje kroz neka druga tijela, ako takva tijela nemaju povezane baze podataka s MUP-om, može doći do zloupotreba. Isto se može dogoditi u bilo kojem drugom sustavu. Upravo zbog toga kompiliramo podatke iz svih državnih tijela, njih više od 30", rekao je Kutleša i dodao: "U registru će biti moguće da jedna osoba bude u samo jednom kućanstvu."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene