Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sukobi štete interesima radnika'

Ministarstvo rada poziva na socijalni dijalog u Brodosplitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava danas je pozvalo socijalne partnere u Brodosplitu da što je prije moguće uspostave socijalni dijalog, a najavilo je i da će to i Ministarstvo gospodarstva u cilju prevladavanja nastale situacije sljedeći tjedan pozvati socijalne partnere splitskog škvera na zajednički sastanak.

U povodu posljednjih događanja u Brodosplitu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava poziva socijalne partnere da, u interesu radnika i očuvanja radnih mjesta, što je prije moguće uspostave socijalni dijalog, priopćeno je iz Ministarstva.

"Socijalni partneri moraju zajednički snositi odgovornost za budućnost tvrtke te su dužni usmjeriti sve svoje napore u postizanje dogovora o mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju normalizacije odnosa i stanja u Brodosplitu. Eskalacija sukoba između sindikata i poslodavaca šteti interesima radnika, te produbljuje ionako teško stanje u toj tvrtki", navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Krunoslav Katičić potez Domovinskog pokreta HDZ reagirao na kaznenu prijavu protiv Plenkovića: "Nismo se tome nadali..." Ivan Penava predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića Ništa od koalicije? Domovinski pokret predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića

>> Brodosplit prodan samoborskom DIV-u!

U cilju prevladavanja nastale situacije, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo gospodarstva pozvat će slijedeći tjedan socijalne partnere na zajednički sastanak kako bi se, uz posredovanje dvaju ministarstava, uspostavio konstruktivni socijalni dijalog, zaključuje se u priopćenju.

I iz Ministarstva gospodarstva danas su neslužbeno najavili kako se, vezano za aktualnu problematiku u splitskom škveru, razmatra mogućnost da se idući tjedan održi sastanak sa sindikatima i vlasnikom Brodosplita.

Najnoviji problemi između novog vlasnika Brodosplita, samoborskog DIV-a kojemu je vlasnik Tomislav Debeljak, i sindikata tog brodogradilišta potaknuti su jučerašnjim priopćenjem splitskog brodogradiliša kako se predsjedniku uprave Brodosplita Tomislavu Debeljaku prije četiri dana u telefonskom pozivu prijetilo smrću, te da su "osumnjičenog zaposlenika" udaljili s radnog mjesta.

Kaznena prijava protiv zaposlenika

Debeljak, koji je i predsjednik uprave Brodosplita, podnio je danas splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi kaznenu prijavu protiv zaposlenika za kojeg tvrdi da mu je prije četiri dana prijetio smrću.

>> Novom vlasniku Brodosplita Debeljaku zaposlenik prijetio smrću

>> Debeljak slavio uz pečenje i glazbu!

Debeljak je danas podnio kaznenu prijavu uz dokazni materijal protiv osumnjičenog zaposlenika koji je 11. ožujka 2013. oko 8 sati visoko pozicioniranoj osobi društva Brodosplita u telefonskom pozivu prijetio smrću Debeljaku, priopćeno je iz Brodosplita,

Iako Brodosplit u priopćenju ne otkriva njegov identitet, radnik koji je navodno prijetio Debeljaku je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata, najbrojnijeg sindikata u splitskom škveru.

Iz Brodosplita i u današnjem priopćenju ponavljaju jučerašnje kvalifikacije da je "u skladu s temeljnim pravnim načelima osumnjičenom zaposleniku dano pravo da izloži svoju obranu te je radi sprječavanja utjecaja na svjedoke udaljen s radnog mjesta do završetka disciplinskog postupka".

'Zastrašivanje radnika je neprofesionalno'

Voditelj regionalnog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić rekao je u vezi s tim formulacijama iz jučerašnjeg priopćenja kako to nije kazneni postupak i da poslodavac ne može tako postupati i preuzimati ono što je u ovlasti sudova ili represivnih tijela. "Takvi navodi poslodavca su neprofesionalni, neozbiljni i neuobičajeni. Na taj način poslodavac zastrašuje i sindikate i radnike u Brodosplitu", istaknuo je Jozo Marić.

Samoborski DIV je 28. veljače s predstavnicima Vlade potpisao ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split te je ta samoborska tvrtka postala vlasnik 99,78 posto dionica Brodosplita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene