Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzelo ministarstvo

Postrojenje u Hrvatskoj koje je toliko opasno da mora danonoćno biti pod nadzorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadzor nad 900 tona kemikalija, među kojima su i klor i amonijak u omišaljskoj DINI na Krku od 1. studenoga - preuzima Ministarstvo zaštite okoliša. Pogon će danonoćno nadgledati vatrogasci, zaštitari i dio stručnih djelatnika do odluke o tome na koji će se način i kada opasne kemikalije ukloniti s otoka.

Zaštitari, djelatnici i vatrogasci danonoćno nadziru kemijsko postrojenje na Krku.

Pročitajte i ovo LNG terminal (Foto: Dnevnik.hr - 2 Gradnja LNG terminala Načelnica Omišlja: "Gospoda iz EK-a iznenađena su silinom zakona koji se krše u Hrvatskoj" Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Protiv LNG terminala Veliki prosvjed u Rijeci i na Krku ujedinio i ljute političke protivnike: "Vrijeme je da kažemo ne''

'Dolje se nalazi 6 operatera koji su obučeni i znaju rukovati s opremom i znaju postupiti u slučaju incidenta na pravilan način. Ovdje se također nalazi ukupno 13 vatrogasaca i dva zaštitara', rekao je Naim Bulat, vatrogasni koordinator u DINA-i.

Radnicima Dine Petrokemije u stečaju uručeni otkazi

Tako će biti i nakon 1. studenoga kada nadzor nad DINA-om preuzima Ministarstvo zaštite okoliša.

'Nije pošteno i nije fer da svi građani Republike Hrvatske plaćaju sada trošak nadzora i zbrinjavanja tih kemikalija, a dok su neki drugi stvarali profit. No, nama je sigurnost i zdravlje građana iznad svega', kazao je mininstar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović.

Stanovnici Omišlja nadaju se da će se Ministarstvo ubrzo pobrinuti za micanje kemikalija iz susjedstva.

'Veseli me i nadam se da će se to napokon rješiti, da će sve te kemikalije otići iz DINE', rekao je Zlatko iz Omišlja.

I bivši radnici DINE koji godinama nisu dobili plaće voljeli bi da se bar opasne tvari što prije maknu.

'Imam svoju djecu koja žive u Omišlju, imam unučice koje žive u Omišlju i imam prijatelje, pa moj je sav život u Omišlju. Ta se DINA mora dovesti u stanje nekakve ekološke prihvatljivosti', kazao je Rifo Kamberović, bivši djelatnik DINA-e.

A za to je potrebno jedanaest milijuna kuna. S obzirom na to da je DINA u stečaju i donesena je oduka o prestanku proizvodnje - troškove će snositi resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene