Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek prva u nizu

Ministarstvo poslalo dva rješenja za zabranu odlaganja otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavilo je izdavati rješenja komunalnim poduzećima kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a danas su poslana dva.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac je izjavila da su danas poslali dva rješenja, ali zasad se nije moglo doznati kojim komunalnim poduzećima.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je u ponedjeljak kako je inspekcija Ministarstva izdala rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada. Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer najavio je tada da su 'ovo prva rješenja u nizu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže rješenje Još sedam dana do zatvaranja smetlišta: Gdje će Zaprešić, Trogir i Pazin s otpadom? Slika nije dostupna Zbog kršenja propisa Zmajlovićeva 'Velika čistka': Zabranjuje rad komunalcima u tri grada

>> Još sedam dana do zatvaranja smetlišta: Gdje će Zaprešić, Trogir i Pazin s otpadom?

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je izjavio kako će se u petak sastati s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem te će nakon tog sastanka moći više reći, ali već sada može sa sigurnošću tvrditi da Zaprešić neće biti Napulj. 'Ako se otpad neće moći odlagati kod nas, imat ćemo kratkoročno, alternativno rješenje', istaknuo je Turk.

Slučaj Zaprešić

Grad Zaprešić će od Ministarstva zatražiti odgodu izvršenja Rješenja radi izbjegavanja nastanka teško popravljive štete. 'Svjesni smo da problem postoji, ali riječ je o administrativnom problemu koji tvrtka Zaprešić d.o.o. i Grad Zaprešić rješavaju već neko vrijeme. Građani grada Zaprešića mogu biti mirni jer ova situacija neće niti na koji način utjecati na odvoz otpada s njihovih kućnih pragova, niti će utjecati na povećanje cijena', istaknuo je Turk.

Rekao je kako se u Rješenju kao razlog kažnjavanja navodi nezapočinjanje sanacije, što, kako tvrdi, u slučaju Zaprešića nije točno. 'Grad Zaprešić i komunalna tvrtka Zaprešić d.o.o., koja je i odgovorna za zbrinjavanje otpada, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izradili su Studiju o utjecaju zahvata na okoliš te idejni projekt sanacije odlagališta. Nakon toga, grad je krenuo u potrebne izmjene prostornih planova te se ovih dana očekuje izdavanje lokacijske dozvole za 'Sanitarno odlagalište Zaprešić'', istaknuo je zaprešićki gradonačelnik.

Pitanje zemljišta

Naveo je da su u postupku izdavanja lokacijske dozvole za sanaciju odlagališta ishođene sve suglasnosti i uvjeti, a grad Zaprešić će po pravomoćnosti dozvole predati zahtjev za prijenos vlasništva nad zemljištem, odnosno za osnivanje prava građenja, budući da je zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. Iako još uvijek nije vlasnik zemljišta, grad Zaprešić i komunalna tvrtka već su definirali objekte prve faze izgradnje za koje se naručuje izrada glavnih projekata, kazao je zaprešićki gradonačelnik.

Dodao je kako je početkom 2012. zatražena nivelacija idejnog projekta te se prema važećoj regulativi pojavila potreba o izradi elaborata za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, koji je predan u Ministarstvo u srpnju 2012. Uz požurnice, Grad Zaprešić je rješenje dobio tek u siječnju ove godine, kojim je određeno da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, kazao je Turk.

Plan gospodarenja otpadom

Dodatno, tek 27. veljače ove godine, izdano je mišljenje, odnosno, pojašnjenje mišljenja Ministarstva, da se u postupku izdavanja lokacijske dozvole ne utvrđuju posebni objedinjeni uvjeti zaštite okoliša. Turk napominje da je planiran zahvat sanacije odlagališta s nastavkom rada do 2019. godine, koji je prema direktivi EU krajnji rok za sanaciju odlagališta.

'Naše odlagalište predviđeno je za pretovarnu stanicu u skladu sa Županijskim planom gospodarenja otpadom, što je u skladu s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom 2007.-2015. godine, koji predviđa županijske, odnosno regionalne centre gospodarenja otpadom. No, izgledno je da do 2015. neće biti uspostavljen županijski centar, s obzirom da u Zagrebačkoj županiji još nije potvrđena lokacija centra, što dovoljno govori o dubini i težini problema', navodi Turk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene