Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo odgovara EK

'Neprimjereno je da službenici EU netočnim tvrdnjama prozivaju državu članicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O današnjoj najavi iz ureda Viviane Reding da će protiv Hrvatske biti pokrenute 'odgovarajuće mjere' zbog spora oko europskog uhidbenog naloga reagiralo je Ministarstvo pravosuđa.

Nakon što je danas iz Europske komisije stigla najava da će protiv Hrvatske biti pokrenute 'odgovarajuće mjere' jer u Bruxelles nije stigao hrvatski odgovor na pitanje kada će izmijeniti sporni zakon o europskom uhidbenom nalogu, o tom se pitanju oglasilo i Ministarstvo pravosuđa, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Večeras u 19:15 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gost Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna 'Prijeti nam velika šteta' Govor Ministarstva pravosuđa najblaže rečeno je krajnje nediplomatski

>> U Bruxellesu ljutiti: Idući tjedan pred EK prijedlog mjera protiv Hrvatske

'Povodom izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, a prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva 'nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima' i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU, Ministarstvo pravosuđa priopćava slijedeće:

Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU.

Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva.

Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje 'ozbiljnih nedostataka' u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene