Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na reakcije

Hasanbegović o 'desantu na medije': Ma desant na Drvar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je u petak da njegovo ministarstvo ne provodi nikakav desant na medije.

Nakon što je Vlada u četvrtak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i Saboru predložila smjenu svih članova Vijeća, reakcije u medijima su bile burne. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je novinarima pojasnio zašto nije pozvao Vijeće na saslušanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeno otvoreno pismo Europski intelektualci traže smjenu ministra Hasanbegovića Slika nije dostupna Smjena Mirjane Rakić Hasanbegović: 'Ispunjeni su uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća'

"Oni su se očitovali u svom izvješću i sve što su imali i željeli reći o svom radu u 2014. godine su i napisali u tom izvješću", poručio je ministar kulture Hasanbegović.

Novinari su od ministra tražili da obrazloži je li to politički pritisak, i kako je GONG rekao, "desant na medije". "Desant na Drvar", odgovorio je ministar.

Novinare je zanimalo je li slijedeća na popisu onda i Hina? "Treba analizirati to izvješće. Ovdje se uistinu ne radi o nekakvom desantu. Vlada je izvršila svoju zadaću, temeljem izvješća koje je dobila i mišljenje Vlade je upućeno Hrvatskom saboru, koji je jedini nadležan za donošenje konačne odluke", obrazložio je Hasanbegović.

Ministar je kratko komentirao i koje će se uštede prema prijedlogu novog Proračuna za 2016. provoditi u Ministarstvu kulture i kako će se organizirati prioriteti. "Pričekajmo još nekoliko dana, kad će proračun biti prihvaćen. Naravno, štednja je u svim resorima. Treba pristupiti racionalnom trošenju sredstava, to je novac poreznih obveznika", rekao je i dodao da će kulturni projekti izvan Zagreba biti prioritet.

Na pitanje novinarima o smanjenju novca za poticaje stranim produkcijama, ministar odgovara da će se o tome razgovarati s nadležnim institucijama. "Novca nikad dosta. Pitanja poticaja trebaju rješavati druga ministarstva, poput Ministarstva kulture i gospodarstva i o tome će se i s ljudima iz HAVC-a razgovarati. Naravno, usporedno s tim će teći i analiza njihovog dosadašnjeg rada, načina djelovanja i trošenja novca poreznih obveznika", zaključio je ministar.

Predsjednik HND-a Leković: Nova vlast nastavlja napade na medije

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u petak je oštro osudio Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić, ocjenjujući to kao novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad vladajućih na neovisnost medija, "institucionalnim silovanjem procedure i zakona".

Na tribini u Novinarskom domu, Leković je naglasio kako su posljednji potezi nove vlasti oko medija, a naročito smjene na HRT-u te najava raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, na tragu izjave čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja prošle godine da će, kako je rekao predsjednik HND-a, "kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće". Prema Lekovićevim riječima, sve što se kasnije događalo u odnosu nove vlasti prema medijima to samo potvrđuje, s tim da oni koji su smijenjeni ili će biti smijenjeni nemaju pravo na obranu "dok sve nije gotovo".

Leković: Sljedeća odluka je neprihvaćanje izvješća Hine

"Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća Hine. Treba istaknuti da su, prema nekim procjenama, 50 posto vijesti u hrvatskim medijima zapravo vijesti Hine koju kasnije prepisuju mnogi portali i ostali mediji", istaknuo je. Naglasio je i kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva medijska strategija - nije ju, kaže, donijela prethodna vlast, a nova vlast se "u svom tretiranju medija kao ratnog plijena" ne obazire na upozorenja europskih institucija što je, prema Lekovićevim riječima, "bezobrazluk i nedostatak političke kulture".

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je da su posljednji potezi vlasti "desant na medije" i povratak u ratne 1990-te godine, što je nazvala vrlo zabrinjavajućim. Znakovitim smatra da su u prijedlogu ovogodišnje državnog proračuna gotovo u potpunosti ukinuta izdvajanja za neprofitne medije, ustvrdivši kako je došlo vrijeme da javnost i građani trebaju štititi kritičko razmišljanje i novinarstvo, ali da ipak vjeruje kako sloboda medija "neće šutke pasti".

Čačinović: Oni koji odlučuju odlučili su se za Bujanca, a ne Mirjanu Rakić

Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se "oni koji odlučuju odlučili za Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić". (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene