Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici napustili sabornicu

BURNO U SABORU Reiner vikao: 'Nismo završili', no nitko ga nije slušao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici MOST-a i koalicije Hrvatska raste napustili su sabornicu čime je u Saboru ostalo tek 59 zastupnika što nije dovoljno za kvorum koji je potreban za izglasavanje zakona.

14:45 - Završeni su hitni sastanci klubova zastupnika HDZ-a i MOST-a, a kako doznajemo, vladajuća je koalicija odlučila podržati, odnosno glasati 'za' izvješće HNB-a, kako kažu, kada se za to steknu uvjeti.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

12:30 - Zastupnici MOST-a i koalicije Hrvatska raste napustili su sabornicu prije glasanja o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čime je u Saboru od 118 ostalo tek 56 zastupnika što nije dovoljno za kvorum koji je potreban za izglasavanje zakona.

Kako doznajemo, nakon prekinute sjednice Sabora, zastupnici Domoljubne koalicije započeli su 'hitan sastanak iza zatvorenih vrata'. O čemu je riječ, za sada nije poznato, no iz prostorije u kojoj se sastanak održava dopiru povišeni tonovi.

Buran završetak sjednice

Kada je u Saboru zastupnik MOST-a, Ivan Kovačić, u ime kluba, zatražio stanku, predsjednik Sabora, akademik Željko Reiner kazao mu je da po Poslovniku to ne mogu učiniti, te kako se po Poslovniku ne može u tijeku glasanja tražiti stanka.

Zastupnik Kovačić želio je znati zbog čega se na dnevnom redu današnje sjednice Sabora nije našla točka o Izvješću Hrvatske narodne banke o polugodišnjem izvješću za 2014. godinu.

'O tome nije moguće raspravljati jer su neki zastupnici, u tijeku rasprave o Izvješću, tvrdili da treba prihvatiti ili odbaciti izvješće, a drugi da izvješće treba samo primit na znanje. Upravo zbog toga ćemo to pitanje uputiti Odboru za Ustav, pitanja poslovnika i plitički sustav, da odgovori i da da meritorno mišljenje. Kad dobijemo odgovor Odbora za Ustav poslovnik i politički  sustav stavit ćemo to na dnevni red za glasanje', kazao je predsjednik Sabora, Željko Reiner.

Ivan Kovačić potom je pitao tko je to zatražio, na što je predsjednik Sabora odgovorio kako je on to zatražio, a potom se ispravio te naveo kako će to zatražiti. Na to su saborski zastupnici MOST-a i koalicije Hrvatska raste počeli napištati sabornicu.

'Mi nismo završili glasanje', kazao je predsjednik Sabora, no više ga nitko nije slušao. Nastavak sjednice održat će se 15. ožujka u 9.30 s točkom prijedloga proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu.

Podsjećamo, polugodišnje izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za prvih šest mjeseci 2015., koju je u srijedu u Saboru predstavio guverner Boris Vujčić, zastupnici su iskoristili za kritiku i propitivanje uloge središnje banke, a Mostov zastupnik Ivan Lovrinović izvješće je usporedio s Titanikom 'na kojem svira lijepa glazba, a brod tone'.

Zastupnici MOST-a usprotivili su se prijedlogu HDZ-a da izvješće zastupnici tek primaju na znanje te su tražili da se o njemu Sabor očituje glasovanjem. U medijima se vać nagađa je li ovo još jedan dokaz nesuglasica između vladajuće koalicije?

Uoči prekida sjednice Sabor je potvrdio nekolicinu ugovora i sporazuma kao i razrješenje člana Upravnog vijeća HERE.

Nakon prekida sjednice sazvan je sastanak Kluba zastupnika Domoljubne koalicije, a istu održava i Klub zastupnika Mosta.

9:30 - Hrvatski sabor sjednicu u petak nastavio je Izvješćem o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2014., u kojem se navodi da je opijatska ovisnost u posljednjih nekoliko godina u stagnaciji ili padu, a u porastu je konzumiranje marihuane i novih droga te različita ovisnička ponašanja kao što su ovisnosti o kocki, igricama i slično.

Prema godišnjem izvješću koje sadrži objedinjene podatke Statističkog zavoda i ostalih institucija u 2014. godini, 7812 osoba u Republici Hrvatskoj bilo je liječeno od neke vrste ovisnosti. Što je 46 osoba manje nego 2013.

'Udio osoba koje su liječene od neke vrste opijata bio je 79.9%. Postotak koji je sličan prijašnjim godinama. Najviše je ovisnika o kokainu, a od neopijatskih ovisnosti najviše je osoba ovisno o kanabisu', predstavljeno je u Saboru.

Od direktnog utjecaja droga u RH je u 2014. umrlo oko 100 osoba. Time je zaključeno da su sva ministarstva aktivno provodila mjere te je njihov rad pozitivno ocijenjen. Glavni zaključak je da je u Hrvatskoj sustav za liječenje stabilan id a dobro funkcionira.

U Izvješću se ističe kako je potrebno razvijati nove oblike tretmana usmjerene tim ovisnicima. Osim toga, potrebno je razmišljati i o koherentnom pristupu problemu ovisnosti, a u pružanju usluga izvanbolničkog tretmana treba više uključiti i udruge/terapijske zajednice.

U 2014. godini ukupno je u zdravstvenom sustavu bilo liječeno 7.812 osoba koje konzumiraju droge ili su ovisnici o njima, što je za 46 osoba manje nego godinu prije, kada ih je bilo liječeno 7.858.

Od ukupnog broja liječenih osoba u 2014. godini, bolnički ih je bilo liječeno 565 što je u odnosu prema 2013., kada je u bolnicama liječeno njih 610, smanjenje za 7,4 posto. U izvanbolničkom tretmanu Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti bilo ih je 7.246 ili 92,7 posto svih liječenih osoba.

Najviše opijanskih ovisnika bilo je ovisno o heroinu (5.933 osobe ili 95,1 posto svih opijatskih ovisnika), dok je kod neopijatskih ovisnika prevladavala ovisnost o kanabisu (1.103 osobe ili 70,2 posto).

U Izvješću se ističe da je u Hrvatskoj sustav za liječenje stabilan te dobro funkcionira, što potvrđuje i činjenica da se ovisnicima nudi više različitih programa te da se oni sve duže zadržavaju u tretmanu.

Novih opijatskih ovisnika je samo 210, što upućuje na činjenicu da se smanjila dostupnost heroina na hrvatskom tržištu, ali i na neke nove trendove konzumiranja droga među mladima, stoji u Izvješću. No, upozorava se i da je i dalje vrlo visoka prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje (26,4 godine) stoga je potrebno i dalje dodatno razvijati programe selektivne i indicirane prevencije, kako bi se što više mladih konzumenata droga i ovisnika u što ranijoj fazi bolesti privuklo u neki od oblika tretmana. Također, navodi se i da je opijatska ovisnost u posljednjih nekoliko godina u stagnaciji ili padu, a u porastu je konzumiranje marihuane i novih droga te različita ovisnička ponašanja kao što su ovisnosti o kocki, igricama i slično. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene