Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je u četvrtak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, a Saboru predložila smjenu svih članova Vijeća.


Vlada je u četvrtak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Vezani članci Ilustracija Građani se žalili zbog ustaških pjesama: Televiziji hrvatske dijaspore ukinuta dozvola za emitiranje Slika nije dostupna Hasanbegović o 'desantu na medije': Ma desant na Drvar!

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je kako u Izvješću ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada.

Izvješće, navodi ministar, ne spominje da je na HRT-u „proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima državne potpore za javne radio-difuzijske usluge“ temeljem Zakona o HRT-u.

Ne postoji ni podatak, naveo je Hasanbegović 'da je jedna članica Vijeća od 1. svibnja 2013. do 16. prosinca 2014. bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice UV Hine'. Riječ je o Gordani Simonović.

'To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu da su se stekli uvjeti za njezino razrješenje prije isteka mandata, što je propustilo', kazao je ministar kulture.

Iz očitih i osobito teških propusta u izvršavanju zakonskih obveza Izvješće se ne može prihvatiti, rekao je te zaključio: 'Zbog neizvršenja ciljeva i zadaća utvrđenih programom rada Vijeća i Agencije za 2014. ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća prije isteka mandata, sukladno članku 68., podstavku 8, Zakona o elektroničkim medijima'.

Prema tom članku, članovi Vijeća ne smiju biti vlasnici, dioničari ili imatelji udjela, članovi uprava, nadzornih odbora ili članovi upravnih vijeća i drugih odgovarajućih tijela upravljanja, direktori, ravnatelji ili drugi voditelji poslovanja pravnih osoba na koje se primjenjuju odredbe Zakona o elektroničkim medijima, a odnose se na audio i audiovizualne medijske usluge te mrežne operatore.

U Vijeću za elektroničke medije su, predsjednica Mirjana Rakić, koja je ujedno i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, te članovi Damir Hajduk, Suzana Kunac, Vesna Roller, Gordana Simonović, Robert Tomljenović. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju