Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski list Liberation objavio je otvoreno pismo koje je ujedno početak peticije kojom se poziva na smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.


U pismu, objavljenom u ponedjeljak, ministra Hasanbegovića opisuje se kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima i ističe da se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna Hasanbegović o 'desantu na medije': Ma desant na Drvar! Slika nije dostupna Odnosi na relaciji Hasanbegović-Pupovac: O spornoj naslovnici 'Novosti' nisu razgovarali

'Zlatko Hasanbegović iskorištava poslijeratno totalitarno nasilje kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma koji podmuklo miješa sa zločinima komunizma, što je izvrtanje istine. U svojim govorima i publikacijama u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa', navodi se u pismu.

U pismu se detaljno navodi njegove brojne kontroverzne izjave i poteze, i prije nego je postao ministar, kao i nakon toga.

Navodi se tako da je jedan od njegovih prvih poteza bio ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije nakon čega se riješio njemu nenaklonjenih novinara na HRT-u, dok je članove Vijeća za elektroničke medije izložio rastućem pritisku zanemarujući zabrinutost brojnih organizacija, među kojima i OESS-a.

'Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Europi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji utemeljenoj na revizionizmu koju on zastupa. Ovdje nije riječ o mišljenju ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrijednostima koje su temelj europskog projekta', navodi se u pismu.

Pismo su među brojnim intelektualcima potpisali i talijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozof Alain Finkielkraut i talijanski književni nobelovac Dario Fo.

Potpisali su ga i bivša premijerka Kanade Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, poznati europski intelektualci kao što su Etienne Balibar i Chantal Mouffe te poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivist za ljudska prava Mario Mažić. (Hina)