Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVKO MARIĆ

Ministar financija najavio nove poteze koji bi mogli rasteretiti građane: "Ako se stvori kapacitet, zašto ne"

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 466 tisuća radnka dobilo veće božićnice (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Prošlogodišnje podizanje neoporezivog iznosa nagrade za radnike na 7500 kuna osjetilo je u nekoj mjeri 466 tisuća hrvatskih radnika.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da su 15. siječnja imali konačni obračun koji je pokazao ove rezultate. Odazvalo se oko 46 tisuća poduzetnika, a ukupno su radnike nagradili s više od milijardu i 200 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Boris Mikšić Sjećate li se njega? Bio je senzacija izbora 2005., a sad radnicima dijeli 1000 eura božićnice i šalje ih na odmor u Las Vegas, Floridu... Slika nije dostupna Bit će za shopping Tvrtka svakog zaposlenika uoči Božića nagradila sa - 100.000 dolara!

Ima ministar još dobrih vijesti. S porezne konferencije na ekonomskom fakultetu poručio je kako želi dodatno smanjiti PDV na svu hranu. Zasad je zadovoljan što su trgovci i ljekarnici zaista snizili cijene otkad su na snagu stupile niže stope PDV-a na dio hrane i lijekova.

''Kada se stvore fiskalni kapaciteti za to, nešto što ćemo zagovarati će biti nastavak ovog trenda pa danas sutra zašto ne, kada se stvori fiskalni prostor da i kompletna hrana bude na sniženoj stopi poreza na dodanu vrijednost'', rekao je Marić.

Nije precizirao o kojoj stopi razmišlja. Učinci sniženja PDV-a zasad se još mjere samo na izlazu iz trgovina. Do 10 posto nižim cijenama dosad su se pohvalili svi veći trgovački lanci.

Niži PDV trebao bi pomoći i domaćim proizvođačima, ali prvo građani moraju više kupovati njihove proizvode umjesto stranih. Inače će samo porasti uvoz i profitirati inozemna prehrambena industrija.

''Očekivanja naša su bila, iz tog razloga smo i zagovarali sniženu stopu PDV-a, da se njihova konkurentnost podigne. Prije svega domaćih proizvoda jer kažemo da domaća industrija kaska našim konkurentima iz Europe onda je jasno da time želimo dostići te cijene'', kaže Milka Kosanović iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, HUP.

Najniži je PDV na kruh i mlijeko - 5%. Na 13 je sada svježe i rashlađeno meso, kobasice i ćevapi, ribe, rakovi, voće i povrće, jaja, orašasti plodovi. Na 25 posto još uvijek su ostale kategorije poput sira, mliječnih proizvoda tipa jogurta, mesnih prerađevina poput salame ili tjestenina.

''Nikad se neće cijene u potpunosti sniziti za koliko se postotnih poena snizi stopa PDV-a i u tom kontekstu će sigurno postojati i dalje prostor za rasterećenje'', rekao je Hrvoje Šimović s ekonomskog fakulteta.

Ministar financija obećava da će tek na ljeto otkriti za koliko bi PDV na hranu trebao biti niži.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene