Ministrica EU fondova Gabrijela Žalac rekla je za Dnevnik Nove TV da se protiv nje vodi medijski linč, da joj netko podmeće i da bi to mogao biti netko unutar HDZ-a. Tko podmeće ministrici, upitan je uoči sjednice Vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji se, baš kao i Žalac, našao u fokusu javnosti zbog povezanosti sa šibenskim poduzetnikom Stojanovićem.

Galerija


Ministar Marić odgovorio je i na pitanje je li mu šibenski poduzetnik Stojanović, koji je vlasnik spornog Mercedesa iz dvorišta ministrice Žalac, kupio kartu za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Udruga Franak nakon Marićeve objave o dogovoru s bankama: "Što je država dala bankama, imamo li razloga za zabrinutost?" Zdravko Marić Hrvatska postigla dogovor sa šest banaka koje vode postupke zbog švicaraca, Marić otkrio: ''U četiri slučaja odmah ide suspenzija''

Upitan je li u sukobu interesa s obzirom na to da je sa Stojanovićem išao na utakmicu nogometne reprezentacije u Rusiji, Marić je kazao da je sve račune platio sam te da ima neke izvode iz banke jer je neka plaćanja obavio izravno s agencijama.

Dodao je kako mu Stojanović nije podmirio nikakve druge troškove boravka u Rusiji.

"Razumijem da je vama sve ovo zanimljivo, ali ja se nikad niti jednog od svojih prijatelja nisam niti ću se odreći", poručio je Marić.

Kredit HBOR-a: "Stojanović je dobio kredit prije nego što sam ja postao ministar"

Nakon što je poduzetnik Josip Stojanović Jolly izjavio kako je on stari prijatelj ministra financija, Marić, koji je član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoju (HBOR), a od koje je Jolly dobio kredit za gradnju hotela, ustvrdio je da je Jolly zahtjev za kredit u HBOR-u predao prije njegova mandata.

"Zahtjev za taj kredit podnesen je prije nego što sam ja postao ministar financija i došao na funkciju u Nadzorni odbor", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade.

"Svi moji prijatelji i poznanici dobro znaju, i zato ih i smatram pravim prijateljima, da od mene bilo kakve takve vrste usluga ne mogu tražiti", dodao je.

Istaknuo je kako je HBOR banka sa svojim tijelima i postupcima te da je kredit Stojanoviću odobren uz suglasnost Nadzornog odbora u prvoj polovici 2016. godine, no važno je da su sve procedure ispoštovane.

Marić je dodao da je Jolly nakon toga predao i zahtjev za privremenu otplatu kredita jer je dobio povoljnije uvjete od komercijalne banke.

"Jolly je platio i naknadu za prijevremeni otkup kredita," kazao je, a na novinarsko pitanje je li se izuzeo iz rasprave o odlučivanju o tom kreditu, Marić je rekao da u tom slučaju nije.

Ministrica Nada Murganić također je odgovarala na pitanja o slučaju ministra Marića, koji je navodno od Stojanovića dobio ulaznicu za Svjetsko prvenstvo. Murganić odgovara: „Vi znate da je ne pratim sport, ne pratim karte.“ (MT/Hina)

Tko podmeće ministrici Žalac? Butković poručuje: "O eventualnim pakiranjima raspravljat ćemo na stranačkim tijelima"