Obavijesti Pretražite Navigacija
Puno pitanja oko rafinerija

Ministar Vrdoljak piše pisma, u INA-i tvrde: Sve se zna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak od Uprave i Nadzornog odbora Ine pismenim putem zatražio objašnjenje o zastoju ulaganja u riječku rafineriju te o planovima u vezi sisačke rafinerije, Ina je u srijedu priopćila da su Uprava i Nadzorni odbor kompanije bili uključeni u sve dosadašnje odluke vezane za status i aktivnosti Rafinerije nafte Sisak te da smatraju da se komunikacija ne bi trebala odvijati preko medija.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u dva pisma čije kopije u srijedu donose mediji, od Uprave i Nadzornog odbora Ine traži objašnjenja zastoja ulaganja u Rafineriju nafte Rijeka te planova kompanije odnosno MOL-a u vezi Rafinerije nafte Sisak i upozorava na neusklađenost izbora izvršnih direktora s hrvatskim zakonima.

Pročitajte i ovo Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Traže sastanak s premijerom Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi Slika nije dostupna POBUNA SINDIKATA Zbog Inine analize "vrije" u sisačkoj rafineriji: Gotovo 800 ljudi ostaje bez posla?

Takvi postupci, po Vrdoljakovoj ocjeni, štite samo interese MOL-a i tretiraju Inu kao MOL-ovu podružnicu, a zanemaruju interese Ine i hrvatske države.

Vrdoljak traži objašnjenje zašto nisu potpisani ugovori koji bi osigurali nastavak modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, a upozorava i da trenutno ne postoji razrađena alternativa postojećoj preradi domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak.

Postavlja i pitanje gdje bi se prerađivala domaća nafta ako bi "Sisak" bio zatvoren, napominjući da je za Inu neprihvatljiva prodaja sirove nafte u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, jer bi Ina tako napustila svoje poslovne procese i prepustila ih drugim kompanijama u okruženju. Stoga moli da mu se dostave analize svih mogućih opcija što bi Ina učinila s domaćom naftom ako sisačka rafinerija ne bi radila.

Vrdoljak traži i dodatna objašnjenja u vezi rafinerije u Sisku: detaljnu analizu profitabilnosti s obzirom da proizvodi isključivo domaću naftu, objašnjenje pojma "prestanak prerade u Rafineriji nafte Sisak", detaljnu ekonomsku analizu mogućeg otvaranja logističkog centra u Sisku itd.

Ministar naglašava kako prilikom razmatranja gašenja sisačke rafinerije nije uzeta u obzir Strategija energetskog razvoja Hrvatske i Zakon o energiji.

INA: Razumijemo zabrinutost zaposlenika, ali...

Na temelju uvida u argumentaciju zatvaranja Rafinerije nafte Sisak i odugovlačenja modernizacije Rafinerije u Rijeci, evidentno je da se brane argumenti funkcioniranja Ine kao podružnice MOL-a, a ne zastupaju interesi Ine koje je MOL samo jedan od dioničara a ne vlasnik, piše Vrdoljak.

U drugom pismu Vrdoljak se osvrće na imenovanje izvršnog direktora za rafinerije i marketing, u čemu bi trebao sudjelovati Odbor za korporativno upravljanje i nagrađivanje formiran pri Nadzornom odboru Ine.

Smatra da je takav postupak, koji provodi predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott bez znanja i suglasnosti Uprave, početak protuzakonitog uvođenja modela korporativnog upravljanja Inom koji je predložen u svibnju prošle godine i za koji su Ministarstvo gospodarstva i Vladini konzultanti utvrdili da bi bio protivan interesima Inih dioničara, izuzev MOL-a.

Taj model ujedno je suprotan odredbama Zakona o trgovačkim društvima, upozorava Vrdoljak.

U međuvremenu, ministar Vrdoljak u izjavi za medije potvrdio je u srijedu da je poslao pisma Upravi i Nadzornom odboru Ine.

"To je jedan od načina kako Hrvatska kao drugi najveći dioničar u Ini štiti svoje interese i želim dobiti odgovore na na neodgovorena pitanja. Pitanja smo postavili još u studenome; zatražili smo detaljnju analizu profitabilnosti i budućnosti rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da Hrvatska neće biti energetska kolonija. "Mi nećemo izvoziti sirovu naftu i uvoziti skupe derivate. Hrvatska nafta će se prerađivati u hrvatskim rafinerijama, a sve ostalo je pitanje poslovanja Ine i kad dobijemo odgovore, mi ćemo sigurno odlučiti o daljnjim koracima", istaknuo je Vrdoljak.

Ina: Uprava i NO uključeni u sve odluke vezane uz Sisak

U komentaru medijskih napisa, u današnjem priopćenju Ine ističe se da su Uprava i Nadzorni odbor kompanije Ine bili uključeni u sve dosadašnje odluke vezane za status i aktivnosti Rafinerije nafte Sisak te su im sve opsežne analize na ovu temu bile dane na uvid.

Materijal vezan za rafinerijsko poslovanje, koji je predstavljen i dioničarima, Uprava je jednoglasno usuglasila, pri čemu Inin interni tim radi na pitanjima koja su ostala otvorena, stoji dalje u priopćenju.

Dodaje se da trenutna privremena obustava proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.

U međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, a za koju su Uprava i Nadzorni odbor Ine odobrili pripreme za značajnu investiciju za tehnologiju obrade teških ostataka, piše u priopćenju.

"Nadalje, smatramo kako se komunikacija između Ine i Ministarstva gospodarstva o internim pitanjima kompanije ne bi trebala odvijati putem medija. Sukladno našoj dosadašnjoj praksi, INA nastavlja inzistirati na adekvatnim kanalima komunikacije sa svim svojim dionicima", zaključuje se u priopćenju iz Ine.

Milanović: MOL-ovom interesu ćemo se suprotstaviti političkim pritiskom

Premijer Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Saboru kako razumije poslovni interes MOL-a da zatvori proizvodnju u Hrvatskoj ali, poručio je, Vlada će se tome suprotstavljati političkim pritiskom.

Milanović je to odgovorio na upit Laburista Mladena Novaka o tome što namjerava poduzeti kako bi spriječio zaustavljanje proizvodnje u sisačkoj rafineriji.

"U slučaju naših rafinerija očito da se samo MOL rukovodi svojim interesom, ostvarenjem dobiti i preuzimanjem tržišta. Ova Vlada očito nema strategiju za ovakvu situaciju niti rezervnu opciju", kazao je Novak.

Milanović je ponovio da je bivša Vlada MOL-u prepustila upravljačka prava u Ini. "Predsjednik jedne stranke i jedne Vlade izvolio im je to pokloniti ranije nego što bi na to možda imali pravo da je išlo sve normalno. To je Hrvatska čula, vidjela, probavila, apsolvirala i ima još uvijek mučninu od toga", rekao je Milanović.

Jasno je, kaže Milanović, kako je MOL-u u interesu obustaviti proizvodnju u Hrvatskoj i preko Inih crpki prodavati derivate iz moderniziranih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj.

"Interes MOL-a je da se sve u Hrvatskoj zatvori, da se zatvori i Rijeka i da svoje gorivo mogu uvaljati u Inine crpke. Vlada se tome može probati suprotstaviti, ne oružjem, ne silom, nego naprosto političkim pritiskom i neće mi nitko onda reći da je to udar na slobodu investicija i pravnu sigurnost u Hrvatskoj", kazao je Milanović.

"Poslovno gledano, ja to razumijem ali s obzirom da sam, nećete vjerovati, Hrvat i hrvatski premijer, ja to ne prihvaćam. E, pa da vidimo tko je jači", poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene