Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

KOVAČ O MIGRANTSKOJ KRIZI 'Bit ćemo spremni na žešće mjere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Dnevniku Nove TV govorio je o gorućem pitanju Europske unije.

Koji je hrvatski plan za nove okolnosti oko priljeva izbjeglica?

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Za sada je hrvatski plan biti i dalje u koordinaciji sa susjedima, Srbijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Austrijom i na granici sa Grčkom, na jugu Makedonije kontrolirati priljev izbjeglica. Mi možemo biti ponosni na rad hrvatske policije, na koordinaciju sa susjedima i možemo reći da na ovom dijelu Europe jako dobro radimo sa susjedima, To je primjer mnogim drugima i to ćemo dalje činiti. Jasno ćemo slijediti politiku svojih sjevernih susjeda. Ako Austrijanci budu još više kontrolirali, to će činit i Slovenci, to ćemo učiniti i mi. U svakom slučaju, biti ćemo spremni na žešće mjere, za sad to funkcionira, a čuli ste i ministra Orepića koji kaže da Hrvatska primjereno postupa i spremna je na nove izazove ako to bude bilo potrebno.

Je li Hrvatska spremna i na izazove u okviru NATO saveza, vidimo tamo u egejskom moru već su prisutni brodovi članica NATO-a.

Hrvatska već pomaže svojom ratnom mornaricom u Sredozemlju tako da je Hrvatska spremna dalje se uključiti. Hrvatska daje doprinos rješavanju migrantske krize, no nama treba dugoročno pravo, zajedničko, europsko rješenje, još ga nema, nažalost i morat ćemo svoje veće partnere požuriti da ga što prije postignemo. Ono što zaista možemo reći je da će Hrvatska postupati humano i efikasno.

Na koji način mislite požuriti partnere?

Mi ćemo im to reći da moramo što prije pronaći rješenje jer ne smijemo dočekati proljeće s ovakvim nekoordiniranim stavom na razini Europske unije.

Koji su vanjskopolitički prioriteti nove Vlade? Je li među njima gospodarska diplomacija?

Mi želimo jačati odnose sa susjedima, to vidite i odnose uopće sa susjedima u srednjoj Europi i jugoistočnoj Europi. Već sam obišao četiri susjedne zemlje, bio sam u Bosni i Hercegovini, bio sam u Mađarskoj, bio sam u Crnoj Gori, bio sam jučer i prekjučer u Italiji i mogu vam reći da je vrlo važno i na nivou vanjskih ministara, surađivati. Zadnji susret je bio, prije mog jučerašnjeg posjeta, 2010. godine, a u Mađarskoj 2012. godine. Dakle, moramo puno više raditi. To mi sad činimo, a u svakom razgovoru kojeg vodim sa svojim kolegama razgovaram, u prvom redu, o gospodarstvu.

Što je sa Srbijom?

Ja sam imao već kontakt s gospodinom Dačićem, prije dva tjedna, čini mi se, u Amsterdamu na jednom sastanku neformalne naravi ministara vanjskih poslova. Rekli smo da ćemo rješavati probleme iz prošlosti konstruktivno i otvoreno, ali da ćemo morati jačati ekonomsku suradnju na dobrobit Hrvata u Hrvatskoj i Srba u Srbiji, moramo jačati suradnju.

Kakva je situacija s arbitražom iz koje smo izašli?

Mislim da je tu sve jasno. Ona za Hrvatsku više ne postoji, Hrvatski sabor je vezao Hrvatsku vladu da istupi iz arbitraže, to je bilo tada na prijedlog HDZ-a, konsenzus u Hrvatskom saboru. Mi ćemo sa svojim kolegama, prijateljima u Sloveniji, razgovarati o graničnom pitanju, bilateralno, ja se nadam da ćemo jednoga dana pronaći rješenje.

Kakav je vaš stav oko kandidature Vesne Pusić za UN? Ima li tu nekih promjena, hoćete li mijenjati to, budući joj je potporu dala bivša Vlada?

Za sada je prioritet Hrvatske vlade proračun, mi na njemu radimo, on mora biti reformski, to je sad u fokusu, a i to ćemo riješiti vrlo skoro.

Dobro, Vi niste ministar financija već ministar vanjskih poslova, zbog toga Vas to pitamo.

Ja sam član Hrvatske vlade i prvi zadatak ove Vlade jest i to će biti razgovor na sastanku u Vladi s gospodinom Dobrovskis koji je povjerenik, potpredsjednik Europske komisije, naša najvažnija stvar je trenutačno proračun.

Kada će onda gospođa Pusić biti na dnevnom redu?

Vrlo skoro. Kad riješimo proračun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene