Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao aktualne teme

Božinović o migrantima iz Afganistana te o koronavirusu: "Što se tiče Zagreba, nadam se da to neće dovesti do nekih promjena u svakodnevnom životu"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o stanju migracija na granici s Litvom i u Afganistanu. Odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije povodom održanog izvanrednog ministarskog sastanka. Naglasak presice bilo je stanje migracija na granici s Litvom i u Afganistanu.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Davor Božinović Skup Paneuropske unije Božinović potvrdio: Odluka o ukidanju epidemije idući tjedan

Kako je rekao, jučer je bio ministarski sastanak, ministara unutarnjih poslova, a zbog situacije s migracijama iz Bjelorusije prema baltičkim državama u Poljskoj.

Tu je EU osudila Bjelorusiju koja koristi migrante kao sredstvo pritiska. Svi smo od ranije stali iza napora Litve koja je najviše izložena, ali tu su i Latvija i Poljska. Uputili smo humanitarnu pomoć", rekao je Božinović.

"Politika Europe - zaštita granica"

"Politika Europe je sve više zaštita granica EU-a, a to će se primjenjivati i u svim budućim takvim slučajevima. Razgovarali smo o jakom poticaju Njemačke, Francuske, Hrvatske i Grčke o situaciji u Afganistanu", dodao je Božinović.

"Zaključak je da situaciju u Afganistanu treba se pripremiti brzo - jedan sastanak koji bi rezultirao zaključcima o krizi u Afganistanu", rekao je.

"Više se ne smije ponoviti situacija koja se dogodila 2015. kad je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja, to nije rješenje ni za EU, ni za građane tih zemalja iz kojih oni dolaze", dodao je Božinović.

Navodi da je situacija poprilično složena. "Rješavat ćemo je iz dana u dan. Tu je i ta šira slika onoga što se može dogoditi i na čemu EU mora raditi da se ne dogodi - novi migrantski val i kanaliziranje prema krijumčarskim rutama", kazao je Božinović.

"Posebnu zabrinutost izaziva ono što se može pretpostaviti, a to je odnos novih vlasti u Afganistanu prema ranjivim skupinama, prema ženama i djevojčicama i zbog toga će Europa ostati kroz UNHCR angažirana tamo i učiniti sve kako bi se tim skupinama pomoglo", naveo je Božinović.

Inzistirali na sigurnim i regularnim migracijama

"Mi smo već nekoliko godina inzistirali na svim forumima na kojima smo bili da migracije kao fenomen 21. stoljeća moramo učiniti regularnim i sigurnim. Migranti koji dolaze iz ratom ugroženih područja zaslužuju našu pomoć u onim zemljama koje su najbliže zemlji njihovog stradanja", istaknuo je Božinović i dodao kako se o tome govori kao sve više o jednoj europskoj politici.

"Europa ima svoje moralne i međunarodnopravne obveze kao i druge demokratske zemlje, no to je politika koja mora biti dobro zamišljena. Optimist sam i mislim da ćemo izbjeći scenarije koje smo gledali prije nekoliko godina", zaključio je Božinović.

"Hrvatska nije prva susjedna zemlja. Mi ćemo pratiti razvoj situacije u regiji i na terenu, ali i eventualne pokrete koji se mogu dogoditi i zato je bitno da se angažiramo, prije svega, kad govorimo o Afganistanu, s njegovim susjednim zemljama", kazao je Božinović i dodao kako se moraju osigurati uvjeti da ljudi ostanu u toj zemlji i da im se osigura sva potrebna pomoć.

"Humanitarna pitanja su uvijek nešto o čemu se razgovara. Siguran sam da jedna velika, opsežna i vrlo aktivna vanjskopolitička aktivnost EU-a može donijeti rezultate", rekao je Božinović i podsjetio kako su u EU spremni razgovarati i s talibanima.

Na pitanje novinara o migrantima koji prolaze Hrvatskom navodi kako su uvijek mogući izuzeci koji će proći.

"Mi smo ove godine zapriječili oko 8000 prolazaka, od toga je polovica Afganistanaca i Pakistanaca. U Hrvatskoj je više od 50 posto ukupnog broja ilegalnog migranata iz te dvije zemlje koje možemo smatrati kao ljude koji su na sličan način motivirani napustiti taj dio svijeta. Među njima je najviše muškaraca mlade dobi", kazao je Božinović i dodao da bi akcijom na razini EU-a se mogao spriječiti takav razvoj događaja.

"Situacija je složena"

"Situacija je složena, pratit ćemo je iz dana u dan. Poanta je da, kad govorimo o ljudima koji će sutra završiti kao primatelji zaštite od EU, idu organizirano, a ne da uz pomoć međunarodnih krijumčarskih mreža dolaze do Istanbula pa se onda ilegalno kreću dalje. Europa će ubrzati sve da se izgradi održiva migrantska politika", rekao je Božinović. 

Navodi kako će naša granica i dalje biti opremana u cilju zaštite nelegalnih ulazaka u Hrvatsku, no da jedina zaštita može biti na europskoj razini.

"Europa se ne može odnositi prema migracijama onako kako je to bilo 2015. godine. Moramo se angažirati da se tim ljudima omogući humanitarna pomoć i smještaj u državama koje su najbliže Afganistanu", rekao je Božinović.

"Hrvatska ima migrantsku politiku koja sve više postaje europska migrantska politika", zaključio je Božinović. 

Požar na Hvaru i dalje aktivan

Na pitanje novinara o požaru na Hvaru kaže kako su vatrogasci protekle noći pratili stanje i spriječili daljnje širenje prema komunikacijama.

"Preko noći je takav požar nemoguće zaustaviti. Jutros su tamo krenula tri kanadera. Tamo je malo zahtjevnije raslinje, no siguran sam da će naši piloti, uz podršku s terena, riješiti situaciju", rekao je Božinović.

Policija traga za muškarcem

O bjeguncu za kojim traga zagrebačka policija kaže kako - ima informaciju o tome. 

"Intenzivno se traga za njim. Koliko je meni poznato, radi se o zahtjevu Interpola, ali osoba je prije svega bila kriminalno orijentirana prema imovinskim deliktima. Ja se nadam da će policija to brzo riješiti", kazao je Božinović i dodao da se europski uhidbeni nalozi provode svakodnevno.

"Samo jučer su četiri osobe zbog toga bile uhićene", rekao je i potvrdio da je bjegunac udario policajca.

Komentirao i povećanje brojki

Na upit novinara o povećanju brojki zaraženih osoba koronavirusom kaže kako to nije neočekivano, s obzirom na to koliko je stranaca trenutno u Hrvatskoj.

"Hrvatska je prepuna stranih gostiju, ovo su brojevi kojima se turistički djelatnici možda i nisu nadali da će biti uspješna sezona. Uspješna sezona znači i veliki broj dolazaka i veliko grupiranje, prije svega, u primorju", rekao jer Božinović.

"Što se tiče Jadranske Hrvatske, uspjeli smo ostati u narančastoj zoni, a što se tiče Zagreba, nadam se da to neće dovesti do nekih promjena u svakodnevnom životu, ali moramo biti odgovorni i, prije svega, moramo se što više procijepiti. Moramo shvatiti da je cijepljenje jedini način da se iz ove situacije izađe, a sigurno je i za svakog pojedinca najsigurniji način da, ako se zarazi koronom, prođe sa što manje posljedica", objasnio je Božinović.

O obveznom testiranju, čak i za one s COVID digitalnom potvrdom, za one koji prolaze u tranzitu kroz Sloveniju od 23. kolovoza, navodi kako je to odluka koja još nije donesena.

"Već je bila najavljivana. Mislim da svi koji prolaze kroz Sloveniju moraju zadovoljiti određene uvjete koji su postavile zemlje njihovog odredišta, bez obzira kamo putuju. Nisam vidio odluku u pisanom dijelu, no siguran sam da ćemo mi, ako se tako nešto i donese, obavijestiti sve naše građane i goste o čemu se radi i biti im od pomoći", rekao je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene