Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVRHA DJETETA

Nina Kuluz mogla bi tužiti Republiku Hrvatsku: Je li splitski sud imao propusta u slučaju malenog Cesarea?

Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 2
Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 2 Dnevnikl.hr
Aktualno Galerija Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 1 Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 1 Foto: Dnevnikl.hr Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 2 Inspekcija na splitskom sudu zbog ovrhe Cesarea (Foto: Dnevnikl.hr) - 2 Foto: Dnevnikl.hr +0 Dražen Bošnjaković, minstar pravosuđa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Splitski sud našao se na udaru pravosudne inspekcije zbog ovrhe nad dječakom Cesareom Avenatijem do koje je došlo u utorak. Inspekciju im je poslao ministar pravosuđa jer tijekom ovrhe, kako je rekao, nije bilo suca, a i zato što je dječak uz uporabu sile uguran u očev automobil. Dječakova je majka u Italiji, morala se javiti policiji, a njezin odvjetnik kaže da će najvjerojatnije tužiti Republiku Hrvatsku.

Uz primjenu sile, maleni Cesare uguran je u očev automobil. Zbog tih scena s ovrhe na Općinski sud u Splitu u srijedu je došla pravosudna inspekcija.

Pročitajte i ovo Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Čekaju se izvješća Ministar pravosuđa o mučnim scenama iz Splita: "Smeta mi što tamo nije bio i sudac" Slika nije dostupna Nakon ovrhe Cesarea Vanja Kuluz puštena kući iz policije, s Ninom kreće za Italiju: "Moja sestra svoje dijete nikada neće ostaviti"

"Vrlo sam nezadovoljan s onim što se dogodilo. Čekam da mi dođu izvješća da vidim je li bilo kakvih grešaka u postupanju. Posebno me smeta činjenica da sudac nije bio prisutan i što je dijete u auto uvučeno uz primjenu sile", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Iako suca može zamijeniti službenik, radi se o osjetljivom slučaju i o tome se, tvrdi ministar Bošnjaković, trebalo voditi računa.

"Znalo se da je to dijete od osam godina, da je javnost zainteresirana, da će tamo biti puno ljudi. To se sve trebalo drugačije organizirati", rekao je.

Cesare je, zbog odluke talijanskog suda koju je potvrdio hrvatski sud, oduzet majci i predan ocu. On ga je odvezao u Italiju, a majka Nina Kuluz pošla je za njima. U Italiji se morala javiti policiji.

"Pokušat će saznati gdje se dijete nalazi, iako otac ne odgovara na njezine pozive. Ako ne uspije, najvjerojatnije će od talijanskog suda tražiti neku privremenu mjeru kako bi mogla vidjeti dijete", rekao je Mišo Živaljić, odvjetnik Nine Kuluz.

Roditelji su dužni su paziti na dobrobit djeteta, tvrdi zagrebačka odvjetnica, govoreći načelno o slučajevima ovrhe nad djetetom. Nakon njih dolaze svi ostali koji čine cijeli proces.

"To su pravosudna tijela koja su odredila ovrhu i koja, s obzirom na nedostatak stručnih znanja, moraju angažirati stručnjake. Oni su u ovakvim situacijama pozvani davati procjene što je u najboljem interesu djeteta", rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Inspekcija treba utvrditi je li splitski sud učinio propuste. Nina Kuluz će, najvjerojatnije, zbog svega, tužiti Republiku Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene