Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri na Facebooku

Ostojić: Trasa gay pridea se ne mijenja!; Bauk: Nema mjesta za kompromise. Riva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica ministara su na Facebooku iznijela mišljenje da Gay pride u Splitu mora ostati na rivi.

Ministar policije Ranko Ostojić na svom Facebook profilu je poručio da neće biti promjene trase povorke gay pridea. "Za mene policijsko priopćenje je jasno. Trasa se ne mijenja kao ni mjesto javnog okupljanja", napisao je Ostojić.

Pročitajte i ovo Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura Slika nije dostupna Najavili 'posebne društvene akcije' Prijavili Ostojića jer je mijenjao trasu gay povorke u Splitu

"Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja, sedamnaest godina nakon završetka rata, petnaest godina nakon mirne reintegracije i godinu dana prije ulaska u EU u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Riva", napisao je pak ministar uprave Arsen Bauk na svom profilu.

Povorka Gay Pridea u Splitu namjerava doći na Rivu, unatoč tome što je grad Split povukao svoju suglasnost za održavanje završnog skupa na tom prostoru, te dao odobrenje za Prokurative.

>> Urbanov blog na Dnevnik.hr: 'Sve teže podnosim budale'

"Mi rutu nećemo mjenjati, jedini tko nam može zabraniti javno okupljanje jest policija ukoliko smatra da ne može osigurati tu rutu", kazala je sanja Juras iz Kontre.
Drugo rješenje od grada Splita nisu dobili, a kad ga dobiju podnijet će tužbu.

'Time što se na zahtjev grupe građana želi uskratiti pravo na javno okupljanje premjestiti negdje se sudionike javnog okupljanja ne bi vidjelo i sklonilo od pogleda to znači kršenje ljudskih prava", rekla je Sanja Juras.

'Odluka je determinirana homofobičnošću aktualne vlasti'

Odluku ureda gradonačelnika prokomentirala je i splitska oporba, kažu kako bi predomišljanje grada bilo razumljivo da je uistinu riječ samo o sigurnosti.

"Smatram da je ta odluka isto tako determinirana homofobičnošću aktualne vlasti, a ne samo sigurnosnim aspektom i protivim se tome ukoliko su stvoreni i s policijom dogovoreni svi uvjeti da se izađe ususret, pogotovo nakon onog što se dogodilo prošle godine, maksimalno organizatorima i da je ovo prilika da grad Split pokaže neko svoje drugo lice", kazao je HNS-ov Goran Kovačević.

Postupak grada osudila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova napominjući kako je protivan Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

Policija nije dobila odluku o preusmjeravanju

Splitska policija pripreme za osiguravanje Split Pridea obavlja sukladno prijavi za organiziranje tog javnog skupa 9. lipnja na Rivi, odluku gradske vlasti o preusmjeravanju povorke gay parade s Rive na Prokurative nisu dobili, a ako je dobiju, organizirat će sastanak s predstavnicima grada i organizatora Split prida kako bi se dogovorili, doznaje se u toj policijskoj upravi.

Policijska uprava splitsko-dalmatinske županije učinit će sve što je u njenoj moći da Split Pride zakazan za 9. lipnja ove godine protekne kulturno, bez izgreda i nereda, te je spremna na dogovor sa svim akterima tog događaja, izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj.

Ona je kazala kako je Policijska uprava zaprimila prijavu za organiziranje javnog skupa, odnosno gay parade na Rivi 9. lipnja te se sukladno toj prijavi obavljaju i pripreme policije.

"Za sada nismo dobili nikakvu odluku gradske vlasti o preusmjeravanju povorke gay parade s Rive na Prokurative", reka je Kraljević.

Na upit kako će Policijska uprava postupiti u slučaju da dobije odluku gradskih vlasti od ponedjeljka kojom se gay parada umjesto na Rivu usmjerava na Prokurative, Kraljević je kazala: "Tada ćemo organizirati koordinacijski sastanak s predstavnicima Grada i organizatorima gay parade kako bi se dogovorili i pronašli svima prihvatljivo rješenje".

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene