Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne može donijeti odluku

Ministar obrane uputio predsjednicu da 'pročita zakon': Tko upravlja Oružanim snagama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prem Ustavnom zakonu o provođenju Ustava, u mirnodopskim vremenima Oružanim snagama ne upravlja predsjednik Republike.

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je u subotu kako je zakonom jasno utvrđeno upravljanje oružanim snagama u ratu i miru, pa tako u ratu načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) prima i provodi odluke predsjednika Republike, a u mirnodopskim uvjetima odluke Vlade, te ustvrdio kako svatko, uključujući i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, mora provoditi zakon.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Umjesto Milanovića Kotromanović spustio Predsjednici za MiG-ove: "Ponaša se baš kao da je pala s kruške. Dva MiG-a pala su dok je bila u Vladi HDZ-a, pao je i helikopter"

Podsjetio je kako je zadnji put Ustav Republike Hrvatske izmijenjen 2010. godine kada je donesen Ustavni zakon o provedbi Ustava koji je jasno regulirao upravljanje Oružanim snagama, a taj zakon, rekao je "jasno određuje da Oružanim snagama u ratu upravlja predsjednik Republike (članak 47.), a u miru Vlada RH i ministar obrane". Kotromanović je napomenuo kako je osobno potpisao u posljednje dvije do tri godine nekoliko stotina takvih odluka, a zadnja u tome nizu bila je upravo odluka o organizaciji proslavi 20. obljetnice akcije "Bljesak" i mimohoda u povodu te proslave.

"To je tako i drukčije ne može biti jer bi se u protivnome kršio zakon", objasnio je Kotromanović komentirajući na molbu novinara ispred Ministarstva obrane izjavu koju je u petak dala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako "odluku o vojnom mimohodu u Zagrebu u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Oluja' Vlada ne može donijeti sama i ne bi bilo dobro da donosi takvu odluku". S tim u vezi, ministar obrane uputio je predsjednicu Republike da pročita zakon koji je, ponovio je, vrlo jasan u pogledu nadležnosti nad Oružanim snagama.

Na izravno pitanje novinara može li predsjednica Republike "narediti načelniku Glavnog stožera OS RH da zabrani vojsci izlazak na ulice", ministar Kotromanović je kratko odgovorio - ne može, dodajući kako je po članku 58. Zakona o obrani, jasno definirana i razdvojena uporaba OS RH u ratu i miru.

'Samo predsjednica može izdati zapovijed o izlasku vojske iz vojarni za mimohod u Zagrebu'

Kotromanović je istaknuo kako kao ministar ne želi nikakve sukobe s predsjednicom Republike i smatra kako predsjednica i on, kao ministar obrane, trebaju imati jasan i precizan dogovor o svim pitanjima.

Novinare je zanimalo i što će Vlada napraviti ako se predsjednica Republike izravno suprotstavi odluci o vojnom mimohodu u Zagrebu u povodu obljetnice "Oluje", a Kotromanović je odgovorio kako će "Vlada čekati sastanak i odluku Državnog odbora i, ako se donese odluka o dostojanstvenoj proslavi 'Oluje' koju bi trebalo donijeti, Vlada će to provesti i ja ću osobno kao ministar izvršiti tu zadaću".

Kotromanović je ponovio kako mu je žao što je "ta situacija ispolitizirana" rekavši kako mu nisu jasni razlozi za to jer, smatra, ne postoji ni jedan ozbiljan razlog za to da se dostojanstveno ne proslavi 20. obljetnica "Oluje" i da svima pokažemo kako smo odlučni i zreli, jer, ustvrdio je "ne slavimo dan poraza već pobjede".

Ministar obrane osvrnuo se i na primjedbe o troškovima mimohoda, te napomenuo kako se godišnje, primjerice, troši oko 12,7 milijuna kuna na aktivnosti pomoći civilnim organizacijama i ustanovama .

"Ne želim uopće slušati da smo neodgovorni i da tako trošimo sredstva ", rekao je i ustvrdio je kako će osobno u potpunosti poštivati zakon i odluku Državnog odbora, te podsjetio kako je njegovo stajalište jasno za održavanje vojnoga mimohoda u Zagrebu. Na pitanje o mjestu održavanja mimohoda, Kotromanović je rekao kako bi bilo neobično da se takav mimohod ne organizira u glavnome gradu neke države što se, dodao je, možemo uvjeriti po mimohodima organiziranim, primjerice u Parizu i Moskvi.

Na pitanje koliko bi koštao mimohod, ministar obrane izjavio je kako se to može znati tek nakon mimohoda iako, rekao je, sada imamo troškovnik koji se 'vrti oko desetak milijuna kuna', te je podsjetio kako je za proslavu 15. obljetnicu akcije "Oluja" u Kninu potrošeno oko 15 milijuna kuna. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene