Ministar financija Zdravko Marić sastao se sa sindikatima i poslodavcima s kojima će, kako doznaje Dnevnik Nove TV, jedna od glavnih tema rasprave biti porezna reforma. Podsjetimo, plan Vlade jest od prvog siječnja 2019. smanjiti stopu PDV-a, dok koalicijski partneri i oporba traže i smanjenje opterećenja na plaće.

Galerija


Ministar financija Zdravko Marić sindikatima i poslodavcima predstavio je neke od ideja koje misli provesti poreznom reformom. Kao opcije spominje: smanjenje PDV-a za jednu stopu, smanjenje doprinosa na plaće i potencijalno ukidanje najveće stope od 36 posto u porezu na dohodak.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zdravko Marić: ''Poslodavcima smo dali mogućnost da povećaju primanja zaposlenika'' Ministar Zdravko Marić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministru stižu prijedlozi kako radnicima povećati plaće: Topli obrok i prijevoz samo su neke od mogućnosti

Sindikati su uoči sastanka izrazili nezadovoljstvo što ranije nisu konzultirani, nego ih se, kako kažu, poziva pred kraj. Onime što su do sada doznali o najavljenoj reformi nisu zadovoljni.

"Ovakve porezne reforme idu samo i isključivo na ruku onima koji imaju visoka i izrazito visoka primanja. Onima koji imaju minimalnu, medijalnu plaću, zapravo takva reforma ne nosi ništa", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Zdravko Marić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Opcije koje je ministar Marić spomenuo za poreznu reformu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar Marić istaknuo je kako zasad nema ni jednu konkretnu mjeru, već se trenutno govori samo o "načelima i principima"

"Mi u ovom trenutku nemamo niti jednu konkretnu javnu mjeru. Prvo ću o tome razgovarati s predsjednikom vlade i s Vladom, a nakon toga ćemo ih svima ostalima prezentirati", kazao je Marić.

Sever: "Prijedlozi idu na ruku onima s visokim plaćama"

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, tvrdi da prijedlozi ne idu u prilog većini građana, nego da se ide na ruku trgovcima, poslodavcima i onima s plaćama većima od 30 tisuća kuna.

"Ako se želi pomoći građanima, ne treba u ovom trenutku čačkati po PDV-u. Taj novac trebalo bi prenamijeniti za stalni dodatak za mirovine na drugoj strani. Ovdje bi trebalo povećati neoporezivi dio dohotka i trebalo bi još pomaknuti ovaj pravac ulaska u prvu poreznu stopu, a možda i smanjiti samu prvu poreznu stopu", rekao je Sever.

Poslodavci nisu htjeli davati izjave, no kažu da ministar Marić itekako zna njihov stav. S druge strane, kažu da još uvijek ne znaju što on planira.

Gotovo da postoji konsenzus među ekonomistima, tvrdi profesor Brkić, da se PDV ne bi trebao smanjivati. Umjesto toga, profesor je ponudio druga rješenja.

"Rasterećenje rada omogućilo bi veću razinu zapošljavanja, veća neto primanja te bi na taj način povuklo veću potrošnju, omogućilo bolju i veću konkurentnost. Tu je politički vrlo osjetljivo pitanje poreza na nekretnine s obzirom na neke specifičnosti Hrvatske. Mi smo u vrhu Europe po broju nekretnina koje imamo", rekao je prof. dr. sc. Luka Brkić.

Nakon sastanka ministar Marić mora sjesti s premijerom Plenkovićem, koji mora konačno presjeći i odlučiti u kojem smjeru ide reforma. Nakon toga treba postići konsenzus s koalicijskim partnerima. Rok za puštanje u javnu raspravu, kaže Marić, kraj je srpnja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.