Predstavnici hrvatskih sindikata izrazili su u četvrtak na Trgu svetog Marka nezadovoljstvo prijedlogom mirovinske reforme, a pritom su dijelili letke novinarima i građanima te najavili prosvjede za jesen.

Galerija Sindikati protiv prijedloga mirovinske reforme (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 5 Sindikati protiv prijedloga mirovinske reforme (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 4 Sindikati protiv prijedloga mirovinske reforme (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 3 +1 Sindikati protiv prijedloga mirovinske reforme (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 2

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je novinarima uoči Vladine sjednice da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić s prijedlogom mirovinske reforme "potpuno promašio fudbal".

Vezani članci Prosvjed protiv Mirovinske reforme (Foto: Arhiva/Patrik Macek/Pixsell) Predstavljali su je kao najbolje ocijenjeni projekt, a onda se sve promijenilo: Kronologija pada Vladine mirovinske reforme Andrej Plenković obratio se novinarima nakon aktualnog prijepodneva (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kako su Plenković i Pavić žestoko branili mirovinsku reformu i sukobljavali se sa sindikatima

"Mi unatoč slavlju hrvatskih građana želimo reći da se rasprava o mirovinskoj reformi ne vodi dijalogom, nego između stranaka na vlasti koje se nisu pripremile za bilo koji mirovinski zakon. Inzistiramo na tome da se vratimo nazad za pregovarački stol jer sindikati kao socijalni partneri ni na jednom sastanku nisu dobili niti jedan prijedlog", kazao je Novosel.

Sindikati se protive produljenju radnog vijeka do 67 godine života i traže održivi mirovinski sustav i mirovine, poručio je Novosel i najavio da će u rujnu pozvati sindikalno članstvo i sve građane koji se osjećaju pogođeni novom mirovinskom reformom da izađu na ulice.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da bi stožer kakav ima nogometna reprezentacija trebalo napraviti i za vlast jer su se vladajući, za razliku od nogometaša, udaljili od građana.

"Želim vjerovati da će se na jesen skupiti barem toliko građana koliko ih se skupilo na trgovima i na svim stranama na bodrenju naših nogometaša. To će biti bodrenje za njihove mirovine", kazao je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec istaknuo je da drugi mirovinski stup mora ostati. "To nije onih 27 posto razlike, ali mislimo da bi i 22, 23 posto bi bilo neko približavanje za mirovine samo iz prvog stupa", kazao je Hrašćanec. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju