Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Rijeci je sudjelovao u akciji u kojoj su građanima dijeljene višekratne vrećice.

Galerija Rijeka: Akcija ZaZeleniSvakiDan - 2 Rijeka: Akcija ZaZeleniSvakiDan - 1 Rijeka: Akcija ZaZeleniSvakiDan - 3 +0 Rijeka: Akcija ZaZeleniSvakiDan - 4

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi od travnja akciju #ZaZeleniSvakiDan, kojom građanima želi pokazati kako promjenom svakodnevnih navika svi zajedno možemo učiniti pozitivne korake u smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.

Vezani članci Eksplozija i požar na automobilima u Rijeci - 4 Dnevnik Nove TV doznaje: Uhićeno više osoba zbog eksplozije i požara na automobilima u Rijeci Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 6 Završen nasip uz Koranu i Mrežnicu, trebao bi zaštititi od poplave: "U garaži su bila 72 centimetra vode"

Tom prigodom u petak je na riječkoj tržnici održana akcija na kojoj je ministar Ćorić u društvu dogradonačelnice Rijeke Sandre Krpan dijelio višestruko upotrebljive vrećice.

"Radimo zajedno na budućnosti bez jednokratne plastike! Na glavnoj tržnici u Rijeci dijelili smo promotivne vrećice za višekratnu upotrebu kako bismo naše građanke i građane potakli na višestruko korištenje vrećica. Osim ekonomske prednosti, brinemo se i za očuvanje okoliša", poručio je Ćorić na Twitteru.

U oko prisutnih upao je natpis na njegovoj majici "NISAM ZA BACIT!".  Kako niti jedan Ćorićev tvit nije prošao neopaženo i nekomentirano, tako je i s ovim.

Od komentara kako ima "super majicu" do toga da je "herr ministar lijepo smršavio".

"Jeste svratili do Marišćine da vidite kako ljudi žive?", pitao je ministra netko tko zna da je upravo Marišćina i odlaganje otpada u Rijeci jedan od najvećih problema.

Odustajanje od jednokratnih vrećica

Ministar Ćorić u Rijeci je kazao da se akcijom ukazuje na potrebu da svi promišljaju o budućnosti na ispravan način.

"To je ponajprije odustajanje od korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Imajmo na umu da je jednokratna plastika jedan od najvećih onečišćivača našeg mora, pa i zbog toga želimo da Hrvatska bude jedna od zemalja koje će najprije izaći iz korištenja jednokatne plastike", istaknuo je.

Na pitanje o mogućim poskupljenjima zbog smanjenja korištenja plastične ambalaže, ministar je odgovorio da se od 1. srpnja uvodi depozitni sustav na mlijeko.

"Naši će građani bocu mlijeka plaćati 50 i nešto lipa više, ali će im 50 lipa biti vraćeno kada tu bocu vrate kroz depozitni sustav. Držimo da je to najbolji mogući način da potaknemo očuvanje okoliša jer su milijuni boca proteklih godina završili u prirodi."

Na pitanje o problemu s otpadom u Vrbovcu Samoborskom i skladištenju većih količina otpada nedaleko od kuća, ministar je odgovorio da je očito bilo propusta te da će inspekcije odraditi svoj dio posla i utvrditi okolnosti.

Odgovorio je i da treba kazniti one koji su dovezli više otpada nego što je dopušteno i da je inspekcija ta koja poduzima represivne mjere.

To je, dodao je, odgovornost onoga koji je zaprimio smeće iznad propisanih količina za gospodarenje otpadom, a tu će odgovornost inspekcijski nadzor utvrditi i sankcionirati.

"Ako očekujete da neka druga razina nadgleda svaku potencijalnu lokaciju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, to nije moguće," rekao je te zaključio da se radi tako kako trenutačno radi inspektorat.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju