Hoće li Uljanik u stečaj, ne zna se ni nakon prvog radnog sastanka nove Uprave s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Galerija


Objavili su da plaće ovaj tjedan sigurno neće biti i da će novi plan restrukturiranja biti gotov do sredine sljedećeg tjedna, dok je ministar najavio da bi država Uljaniku mogla dati nova jamstva. Nakon sastanka s ministrom novi predsjednik Uprave radnicima je morao poručiti kako ovaj tjedan nema ništa od plaće.

Vezani članci Darko Horvat (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Horvat: "S Kinezima se razgovara o restrukturiranju brodogradilišta" Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Sinčić: "Zbog nesposobnosti Plenkovića stvari se odugovlače, dok radnici Uljanika gladuju"

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je kako je nerelano očekivati isplatu plaća. "Sljedeći tjedan ćemo intenzivno raditi na tome, imamo dogovor da ćemo učiniti sve da budu isplaćene plaće. A hoće li ih tada zaista i biti, ovisit će o kvaliteti novog plana restrukturiranja. Uprava će ga dovršiti do sredine sljedećeg tjedna i dostaviti ministarstvu gospodarstva na analizu prije slanja Europskoj komisiji na odobrenje“, rekao je Bulić.

Ministar Horvat je objasnio da će Uljanik morati sam nabaviti novac i za plaće i za dovršetak preostalih brodova. "Ili kroz kreditne aranžmane ili nekim drugim modelima osigurati financiranje. Bude li povjerenja u novu Upravu država možda može u jednom trenutku dati jamstva“, uvjeren je ministar.

Iako su radnici zaprijetili radikalnim potezima ako u srijedu ne dobiju plaću, njihov predstavnik smiruje situaciju. Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanik poručuje kako bi se radnici trebali strpiti. Iz 3. maja kažu da neće ponovno prosvjedovati u Zagrebu. Predrag Knežević iz Kriznog stožera 3. maja poručuje kako ne mogu napraviti pritisak na Vladu i da im ništa ne bi donio odlazak u Zagreb.

U novom planu, objasnio je ministar, drugačije će se provoditi restrukturiranje pulskog Uljanika od restrukturiranja 3. maja za koji, tvrdi, postoji puno veći interes ulagača.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr