Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je nakon sjednice Sabora gdje je branio državni proračun za 2019. godinu izjavio kako je vrlo važno za proračun da je konsolidiran te da Vlada nije probijala rashodovne limite, a sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje.


Tijekom mirenja Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća za 2019., u utorak je dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine i za to će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna.

Vezani članci Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Na aktivnosti i programe Hrvata izvan Republike Hrvatske u prošloj godini utrošeno 66,7 milijuna kuna Slika nije dostupna Marić: Prijedlog proračuna ide odmah u Sabor da se izglasa do ustavnog roka

"Važno za proračun je da je konsolidiran i da nismo probijali limite rashodovne strane proračuna. Ova Vlada se odlučila na vrlo jasno vođenje fiskalne politike jer sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje", objasnio je Marić. "Nije bilo odstupanja u proračunu, naša ponuda od tri posto od 1.1.2019. je bila odluka s kojom smo išli prema sindikatima", kazao je Marić.

Sindikat je apelirao da Vlada razmotri mogućnost dodatnog povećanja, rekao je Marić. "Mi ćemo ionako na proljeće ponovno sjesti i razgovarati o idućoj godini, ideja je kako definirati politiku plaća za dulji period, treba uvijek biti oprezan i gledati jedan kraći horizont od par godina... I dalje ćemo na rashodovnoj strani proračuna pronalaziti uštede, koje će konačno pretočiti u još jednu korekciju osnovice," rekao je.

"Obvezali smo se na nešto i pronalazimo uštede gdje možemo. Ono što smo ponudili bilo je transparentno i na raspravi u Saboru na proračunu, a dijalog sa sindikatima je bio konstrukitvan i rezultate mirenja vidimo, ponovio je Marić.

Novinari su ministra pitali i o uvjetovanjima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je prvotno prijetio da neće podržati državni proračun za 2019. ako Vlada u njega ne uvrsti besplatne udžbenike za sve učenike. Bandić je u petak promijenio mišljenje te sada podržava državni proračun neovisno o besplatnim udžbenicima.

"Govorimo o djeci, roditeljima, i školstvu, dakle vrijedna tema razgovora, ali ne volim unaprijed razgovarati, najavljivati i obećavati dok ne obavimo cijele financijske izračune i konzultacije, tek onda će Vlada izaći sa jasnim stavom", zaključio je Marić. (Hina)