Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sisku - prosvjedi

Ministar energetike: Ne podržavam politikantstvo i strančarenje, neću primati radnike Ine unatoč njihovim zahtjevima"

Tomislav Ćorić (Dnevnik.hr)
Tomislav Ćorić (Dnevnik.hr)
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu novinarima da neće primiti radnike Ine te da politikantstvo i strančarenje nije komunikacija koju podupire.

Komentirajući prosvjed radnika Ine u Sisku i zahtjev Gradskog vijeća da se povuče Zakon o privatizaciji Ine, koji je trenutačno na javnom savjetovanju, Ćorić je ocijenio da prijedlog Gradskog vijeća "nema smisla" i da taj zakon neće povući iz e-savjetovanja.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

Kad je riječ o porukama s prosvjeda, Ćorić je podsjetio da je sindikalni povjerenik Predrag Sekulić član Mosta i njihov kandidat na prošlim lokalnim izborima.

"Sekulić sva svoja promišljanja o Ini i općenito energetskom sektoru i pozicijama pojedinaca u Vladi treba artikulirati kroz predstavnike Mosta u Saboru. Mislim da je to korektno i legalan način da to učini", smatra Ćorić.

"Što se tiče mojih razgovora, kako s manadžmentom Ine, tako i s reprezentativnim sindikatima, uvijek sam bio otvoren za njih", rekao je Ćorić te dodao da ipak neće primiti radnike na razgovor unatoč njihovu zahtjevu.

"Neću primiti radnike Ine zato što ta naša kompanija, koja broji tisuće ljudi, ima reprezentativne sindikate. Politikantstvo i strančarenje koje se u konkretnom slučaju od strane gospodina Sekulića prenijelo na ulicu nije način komunikacije koju podržavam i to je za mene završena priča", poručio je Ćorić.

Na novinarsko pitanje da rafinerija posluje mnogo bolje nego što je prikazano u dokumentaciji, Ćorić je odgovorio da bilo kojom kompanijom upravlja njezina uprava, koja je u ovom slučaju sastavljena od šest stručnjaka čiji je zadatak da procjenjuje rad kompanije i kreira njezine planove.

"Ti stručnjaci su donijeli poslovni plan za 2019. koji je podržao Nadzorni odbor i nemam tomu što dodati", rekao je.

Na pitanje što ako MOL izrazi želju da dokupi dionice Ine, Ćorić je odgovorio da su izmjene Zakona o privatizaciji "potpuno jasne" te da Hrvatska njime nastoji maksimalno zaštititi nacionalne interese.

"Bilo kakva značajnija kupnja vrijednosnih papira u pravilu podrazumijeva da onaj tko ima namjeru kupnje treba Vladi Republike Hrvatske podastrijeti svoj dugoročni poslovni plan. Ako taj plan narušava energetsku sigurnost Hrvatske, Vlada će taj plan odbiti. Ako se to ne dogodi, taj plan neće biti odbijen", istaknuo je Ćorić.

Na pitanje bi li gašenje Rafinerije Sisak ugrozilo energetsku sigurnost Hrvatske, odgovorio je da je "transformacija energetskog biznisa na području Rafinerije Sisak, uz modernizaciju Rafinerije u Rijeci koja, prema planu, iznosi između 3,5 i četiri milijarde kuna, nešto što će rafinerijski biznis u Ini učiniti dugoročno održivim i profitabilnim. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene