Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je tu lud?

Ministar Nakić stopirao projekt za koji je EU odobrila 60 milijuna eura?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jednom odlukom ministar zdravlja Dario Nakić otvorio je novi front u najavljenoj reformi zdravstva. Odluka o stopiranju izgradnje Centra kompetencije i translacijske medicine u sklopu Dječje bolnice Srebrnjak izazvala je revolt i žestoke kritike.

Još prije 7 godina Dječja bolnica Srebrnjak je predstavila projekt za izgradnju Centra kompetencije i translacijske medicine u kojem bi bio zdravstveno-istraživački Institut te pedijatrija i pedijatrijska kirurgija. Za projekt vrijedan 60 milijuna eura novac su trebali dobiti iz - Europske unije. Međutim, ovih dana su se u bolnici iznenadili kad su saznali da je Ministarstvo zdravlja projekt - stavilo na čekanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Sve se istražuje Užasna tragedija: Sedmero djece preminulo u četiri dana, u bolnici u Trinidadu pronađene opasne bakterije

'Ministar i 'struka', jer tu se kriju mnogi igrači koji po mom mišljenju žele neprijateljsko uzimanje ovog projekta. Ja sam šokiran ovim načinom na koji ministar razmišlja zbog toga što se ovdje radi o projektu koji je vezan uz djecu. Dakle, nemojmo kalkulirati na djeci, nemojmo raditi neke privatne računice', kazao je ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo.

Ministarstvo zdravlja takve optužbe odbacuje te poručuju kako podržavaju izgradnju Centra.

'Stoga smo zamolili pomoć Mininstarstva obrazovanja, Medicinskog fakulteta, Hrvatskog liječničkog zbora i HZZO-a s ciljem da doznamo doista postoje li dugoročna znanstvena, stručna i financijska održivost projekta', kazao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac.

Dječja bolnica Srebrnjak jedinstvena je bolnica u Hrvatskoj za liječenje bolesti dišnog sustava kod djece.

Dok Europa hvali paket reformskih mjera ministra Nakića, kod kuće je drugačije mišljenje. Nezadovoljne su bolnice, poput Siska i Bjelovara, čiji su projekti izgradnje bolnica također stopirani.

'Mi smo odgovorni prema društvu i građanima i nismo spremni rasipati novac niti imovinu naših građana. Upravo stoga tražimo reviziju postupaka', kazao je Bekavac.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika pozdravlja ulaganja u naše bolnice.

'Međutim, isto tako pozivamo na odgovornost u solidarno-javnom sustavu i održivost. Zato što sve što se sada radi mora se pokazati održivim kroz dugi niz godina, a ne samo dok je u fazi izgradnje', kazala je Ana Barić iz HUBOL-a.

Ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak poručio je kako od Centra ne odustaje te će se boriti da djeca dobiju - najkvalitetniju zdravstvenu skrb.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene