Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zar da djecu vraćamo kući?'

POZNATA DJEČJA BOLNICA OSTALA BEZ 3 MILIJUNA KUNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZZO odbija dati dječjoj bolnici Srebrnjak 3 milijuna kuna za pružene zdravstvene usluge malenim pacijentima. Kažu kako je bolnica potrošila previše i prekoračila limit, unatoč tome što su im prošle godine već dali više novca nego drugim bolnicama. U bolnici su šokirani i pitaju se zar su trebali vraćati djecu kući?

Zdravstveno osoblje neumorno radi kako bi zbrinulo sve pacijente. Gužva u dječjoj bolnici Srebrnjak. Krajem prošle godine otvorila su se dva nova Odjela, pa je i pacijenata više. Zbog toga je, kažu u bolnici, pruženo više zdravstvenih usluga i time prekoračen limit bolnice. Za to im je HZZO trebao platiti tri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

'Događa se to da oni ne žele platiti. Ono što je sad još veći problem je to da bolnica i sad radi pod dvostrukim kapacitetima. Ovdje je previše pacijenata. Hoćemo li ih 50 posto pustiti kući pa nek se snalaze ili ćemo pacijente liječiti', pita se ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo.

Ravnatelj bolnice zamjera HZZO-u što nemaju za sve bolnice iste kriterije. 'Forsiraju i favoriziraju one koji ne odrađuju limite i budžete i plaća im se što se nije odradilo, a nama koji smo odradili više, nama ne žele to platiti', rekao je ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo.

Iz HZZO-a odgovaraju kako Bolnica Srebrnjak nije radila više i na taj način prekoračila limit, nego je razlog u 100% -nom povećanju cijena zdravstvenih usluga za djecu. 'Činjenice kažu, odnosno brojevi kažu da je on napravio 4% više usluga nego u 2014. godini, a dobio 26% više novaca', kazala je ravnateljica HZZO-a, Tatjana Prenđa Trupec.

Zbog toga, bolnica neće dobiti tražen novac. 'Tri milijuna neće biti plaćeno nego će biti vraćeni računi sukladno ugovoru, zato što su već tijekom godine dobili 4,2 milijuna ekstra i to preuzeli iz limita drugih bolnica, a s obzirom da su sredstva ograničena i da su sve druge bolnice napravile visoko izvršenje, onda tih 3 milijuna nemamo zapravo od koje bolnice uzeti', dodaje Prenđa Trupec.

'Ta dva limita smo vrlo krvavo odradili. Ništa mi nismo dobili što nismo odradili. Upravo se u drugim sustavima događa da se plaća ono što nije odrađeno', smatra ravnatelj Nogalo.

Pacijenti na sreću ne osjećaju probleme s kojima se bolnica suočava. 'Sestre rade punom parom. Svi su ljubazni. Stvarno smo zadovoljni, prvi put smo tu', rekla je Maja iz Sv. Ivana Zeline.

'Brzi su, žurni su, jako su pristupačne med. sestre. Jako sam zadovoljna u svakom slučaju', kazala je Ana iz Zagreba.

Iz bolnice se nadaju kako će novi ministar imati sluha za ovakve probleme i promijeniti dosadašnji način plaćanja. Jer, u protivnom, isti scenarij mogao bi se ubrzo dogoditi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene