Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar razljutio blokirane

"Ne namjeravam biti ničija 'korisna budala' ni tolerirati kriminal ovršnog sustava"

Miriam Kervatin (Foto: Pixell)
Miriam Kervatin (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, najavila je danas ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću svoju ostavku na mjesto u radnoj skupini za novi ovršni zakon koja će, ako Vlada hitno do 6. veljače ne riješi problem prezaduženih, postati neopoziva, poručuje Kervatin

Predsjednica "Blokiranih" u svojem obrazloženju navodi kako se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pohvalio 29. siječnja, gostujući u Dnevniku Nove TV, "najboljim ovršnim zakonom na svijetu”. S druge strane, poručio je da, s obzirom na to da radna skupina za ovršni zakon ne radi već 3 mjeseca, nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj, kao i da vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke.

"Ovim putem poručujem da ne namjeravam biti ničija 'korisna budala', da ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, da je ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice te stoga pred ministra Bošnjakovića, i Vlade RH, čiji je član postavljam sljedeće uvjete", ističe predsjednica Udruge Blokirani u priopćenju i navodi ih redom:

Pročitajte i ovo Ovršni zakon/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Neprijatelji se sporazumjeli Neočekivano savezništvo: Udruga "Blokirani" i Agencija za naplatu dugova zajednički traže odgodu izmjena Ovršnog zakona Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Analiza Dnevnika Nove TV Evo što je novo u ovršnom zakonu: Nema deložacija zimi, zabranjuje se ovrha nad nekretninom za dug manji od 40.000 kuna....

– Sve što se ne može smatrati sudom izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak RH. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova.
-Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah.
– Javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu se smatrati „sudom”
– Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”
-Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.
– Kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:
(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,
– Nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

"Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih, moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06.02.2018. godine", poručuje Miriam Kervatin.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene