Miriam Kervatin (Foto: Pixell)
Miriam Kervatin (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, najavila je danas ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću svoju ostavku na mjesto u radnoj skupini za novi ovršni zakon koja će, ako Vlada hitno do 6. veljače ne riješi problem prezaduženih, postati neopoziva, poručuje Kervatin


Predsjednica "Blokiranih" u svojem obrazloženju navodi kako se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pohvalio 29. siječnja, gostujući u Dnevniku Nove TV, "najboljim ovršnim zakonom na svijetu”. S druge strane, poručio je da, s obzirom na to da radna skupina za ovršni zakon ne radi već 3 mjeseca, nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj, kao i da vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke.

"Ovim putem poručujem da ne namjeravam biti ničija 'korisna budala', da ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, da je ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice te stoga pred ministra Bošnjakovića, i Vlade RH, čiji je član postavljam sljedeće uvjete", ističe predsjednica Udruge Blokirani u priopćenju i navodi ih redom:

Vezani članci Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Evo što je novo u ovršnom zakonu: Nema deložacija zimi, zabranjuje se ovrha nad nekretninom za dug manji od 40.000 kuna.... Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Udruga Blokirani: "Kompletan prijedlog novog ovršnog zakona stigao iz Hanžekovićeva ureda"

– Sve što se ne može smatrati sudom izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak RH. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova.
-Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah.
– Javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu se smatrati „sudom”
– Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”
-Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.
– Kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:
(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,
– Nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

"Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih, moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06.02.2018. godine", poručuje Miriam Kervatin.