Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dubini od 30-ak metara

Mina u Jadranu: Policija se oglasila tek nakon našeg teksta, objasnili zašto je godinama ne vade

Mina kod Lumbarde na Korčuli
Mina kod Lumbarde na Korčuli Foto: Udruga Zelene stope
Ronioci su na području uvale Pržina pronašli veliku minu na dubini od oko tridesetak metara. O mini je obaviještena policija, a pitali smo ih u kojoj je fazi njezino uklanjanje.

Svega 20 metara od obale Lumbarde, popularnog turističkog mjesta na Korčuli, nalazi se protubrodska mina. Policija poručuje da radi na njezinu uklanjanju.

Kako doznaje DNEVNIK.hr od PU dubrovačko-neretvanske, upoznati su s pronalaskom mine na području uvale Pržina, rt Ražnjić, otok Korčula.

Mina se nalazi na velikoj dubini od tridesetak metara, a za postupanje na takvim dubinama osposobljeni su, navode, iskusni ronioci pirotehničari.

U tijeku identifikacija mine

"Na rješavanju slučaja rade Zapovjedništvo za intervencije i Protueksplozijska služba te je u tijeku identifikacija mine na temelju ranije provedenih izvida. Nakon što se utvrdi tip mine i način njenog djelovanja, izradit će se plan postupanja za njeno sigurno vađenje ili uništavanje", poručuju iz policije.

Pročitajte i ovo Eksplozija mine koja se nalazila u riječkoj luci Velika akcija VIDEO Objavljena snimka eksplozije mine: Snažan prasak more digao visoko u zrak

Navode da policijske uprave u ovakvim slučajevima pružaju logističku podršku poput policijskog osiguranja, plovila, hitne medicinske pomoći i slično roniocima Jedinice specijalne i interventne policije koji, prema prosudbi, minu uništavaju na moru ukoliko je njezino vađenje rizično (kao nedavno u Riječkom zaljevu).

Druga je opcija, navode, da se mina vadi iz mora i predaje policajcima Protueksplozijske službe te kopnom na siguran način prevozi do mjesta za uništavanje.

Nije jedina mina za koju su dobili dojavu

"Ovo nije jedino eksplozivno sredstvo za koje je policija u posljednje vrijeme zaprimila dojavu i započela s aktivnostima uklanjanja. Tako su u siječnju ove godine ronioci pirotehničari onesposobili i uništili minu u blizini Umaga, kao i u veljači na Malom Lošinju kod naselja Zabodarski", navode u policiji.

Pročitajte i ovo Bomba u Rijeci: Ilustracija - 5 Otkrivena još jedna bomba Eksplozija bi imala nesagledive posljedice: Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje uklanjanja velike opasnosti iz riječke luke

"U ožujku je hitno uklonjena zrakoplovna bomba od 250 kg s gradilišta u Zvonimirovoj ulici u Rijeci te uništena kontroliranom eksplozijom, a pritoritetno se pristupilo i uklanjanju te uništavanju protubrodske mine u Rijeci istoga mjeseca, za koje su pripreme za vađenje, uključujući i evakuaciju, bile složene i dugotrajne s obzirom na to da se mina nalazila u samoj riječkoj luci", dodaju i ističu da će javnost biti obaviještena o uklanjanju i onesposobljavanju mine kod Lumbarde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene