Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDE U VUKOVAR

Pupovac o Vučićevoj ideji: "Rješavajmo naše probleme i zastave koje nisu zastave RH, koje se mogu vidjeti na službenim skupovima"

Aktualno Galerija Milorad Pupovac i Mislav Bago Milorad Pupovac i Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr +0 Milorad Pupovac Galerija 1/4 >>
Milorad Pupovac razgovarao je s reporterom Dnevnika Nove TV Mislavom Bagom o odnosima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Plenkovićem. "Ja ne stvaram neprijatelje tamo gdje ih ne trebam, a ako vidim da netko stvara neprijateljske okolnosti u području u kojem sam ja, činim sve da to ne bude tako", rekao je.

U Beogradu je sinoć bio vrhunac proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Građanima su se na svečanosti obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član predsjedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh Porfirije, prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve.

A o odnosima sa srbijanskim predsjednikom Vučićem, ali i predsjednikom Milanovićem te premijerom Plenkovićem - s Miloradom Pupovcem razgovarao je Mislav Bago.

Mnoge je iznenadila Pupovčeva izjava kada je rekao "ne" Vučićevoj ideji o vješanju srpskih zastava u Hrvatskoj. "Bilo je važno da se razjasni pod kojim se uvjetima mogu u Hrvatskoj i Srbiji koristiti zastave drugih zemalja. Bilo je važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koje su vezane uz njihove institucije ili značajne praznike na službenim skupovima", rekao je Pupovac.

"Za nas je ta stvar jučer bila završena", rekao je o Vučićevu pozivu. "Da smo imali više snage u drugim vremenima nego što su današnja, bio bih sretniji i mirniji čovjek", dodao je.

Na pitanje što se predsjednik Srbije ima petljati i glumatati tutorstvo nad hrvatskim Srbima, Pupovac odgovara - "O tome kako ću ja govoriti i na koji način ću slati poruke, to pustite meni. Mi smo svoj posao odradili. Ničega što bi moglo zasmetati nije bilo, pređimo na naše stvari, ono na što je naš problem u Hrvatskoj", rekao je.

Zatim je objasnio da se treba baviti zastavama "koje nisu zastave Republike Hrvatske". Ustaške zastave na skupovima i događajima nerijetka su pojava u zemlji.

"Policija u pravilniku postupanja ima odredbu da se treba uklanjati. Vlada treba učiniti sve da nitko od pripadnika manjina ne bude izložen vanjskim pritiscima i da ne žive u bilo kojoj vrsti nelagode ili straha", objasnio je.

"Pozdrav Za dom spremni, ustaška zastava ili bilo što u vezi ustašva i njegovog oživljavanja ili opravdavanja u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti", komentirao je Milorad Pupovac. 

Ove se godine obilježava 20. godišnjica pada Vukovara. Pupovac je izjavio da će biti prisutan, a o tome u kojoj će koloni biti, rekao je -"o tome ćemo još razgovarati".

Pročitajte i ovo Angela Merkel (Foto: AFP) radna večera Angela Merkel stiže u Beograd, Vučić se hvali: ''Velika je to čast za Srbiju''

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "DOGOVORENA KAMPANJA" Vučić: ''Hrvatski mediji imaju politički nalog za napad na mene. Razlog je rast Srbije''

Odnos s Milanovićem

"Volio bih samo da je današnja posjeta predsjednika Crne Gore bila iskorištena za osvještavanje činjenice da je proteklih tjedan dana u Hrvatskoj bilo stvoreno raspoloženje protiv SPC-a. Ne samo Porfirija. Bilo je listova koji su govorili da treba zabraniti SPC, bilo je uglednih komentatora koji su govorili da tako nešto ova crkva može organizirati, da je riječ o političkoj organizaciji, o agenturi druge države i izvoru svega zla", objasnio je.

"Mi ljude najprije cijenimo po riječima u danom kontekstu", rekao je na pitanje koji je pravi Porfirije - onaj u Zagrebu ili u Beogradu.

Naveo je da bi najviše volio da Crnogorci sami mogu odlučiti o unutrašnjem uređenju - "pustimo ih da to rade". "Sloboda vjeroispovijesti ne smije biti ometana", dodao je.

"Ja ne stvaram neprijatelje tamo gdje ih ne trebam, a ako vidim da netko stvara neprijateljske okolnosti u području u kojem sam ja, činim sve da to ne bude tako", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene