Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Srbi moraju poštivati zakon''

Milorad Pupovac: ''Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu hrvatske zastave, tako nitko ne bi volio da se u Hrvatskoj ističe srpska''

Uoči Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Milorad Pupovac održao je izvanrednu konferenciju za medije. Poručio je da Srbi, ali i druge manjine, u Hrvatskoj moraju poštovati hrvatske zakone koji se odonose na isticanje zastava drugih zemalja.

Milorad Pupovac je održao izvanrednu konferenciju za medije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se u srijedu obilježava u Srbiji. Na početku konferencije rekao je da je na tu temu održan sastanak svih srpskih zajednica. Posljednjih se dana o obilježavanju tog dana govori i u Hrvatskoj nakon što je srpski predsjednik predložio da Srbi u cijelom svijetu izvjese na taj datum srpsku zastavu. 

''Zastava je nešto što pripada i Srbima u Republici Hrvatskoj, kao što pripada i Hrvatima u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih država. Svako manifestiranje, bilo povezano s matičnom zemljom ili datumima u toj zemlji, treba se odvijati u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi'', rekao je.

Strogo ograničena pravila za isticanje zastava

''Kad je posrijedi konkretno pitanje, Republika Hrvatska ima pravila korištenja zastava drugih zemalja Zakonom koji je strogo ograničen na službene posjete i prostore, a to vrijedi i za Srbiju'', poručio je i dodao da ''Srbi u Hrvatskoj moraju poštovati hrvatske zakone, kao i Hrvati srpske''.

''To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate'', naglasio je Pupovac.

Rekao je da će 15. rujna u Hrvatskoj biti istaknute zastave nacionalnih manjina. ''U općinama u kojima se nalaze zastave na institucijama i službenim prostorima. To ne treba nikome smetati ili nekoga plašiti. Tamo gdje toga još nema, gdje nisu stečene pretpostavke za to, u skladu sa zakonom i Ustavom, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi", rekao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "DOGOVORENA KAMPANJA" Vučić: ''Hrvatski mediji imaju politički nalog za napad na mene. Razlog je rast Srbije''

Dodaje da je trenutačno prioritet da popisivanje stanovništva u Hrvatskoj u prođe što je mirnije moguće te da se nastavlja raditi na toleranciji.

Rekao je da se iz Crne Gore ''proširilo antisrpsko raspoloženje''. 

''Učinit ćemo sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj jer o tome odnosi ostvarivanje prava Srba u Republici Hrvatskoj. Svi oni koji žele lošu atmosferu prema Srbima u Hrvatskoj neće naići na naš odgovor i postupak da su u pravu'', kaže.

''Kao što nitko ne bi htio da se u Republici Srbiji protivno zakonima ističu zastave Republike Hrvatske, tako vjerujem da nitko ne bi volio da se u Hrvatskoj ističe srpska zastava mimo propisa'', poručio je.

Vučićev prijedlog uzburkao javnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je ranije da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastava 15. rujna svi Srbi u svijetu izvjese srpsku zastavu.

Taj je njegov prijedlog komentirao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekavši da ''besposlen pop i jariće krsti''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene