Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr)
Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr)

Milorad Pupovac smatra da odlazeća hrvatska vlada snosi krivnju i odgovornost za toleriranje i ohrabrivanje ekstremizma, ali ukazuje na podijeljene poglede u Hrvatskoj u odnosima prema srpskoj manjini.


Hrvatska kao članica EU-a želi uvjetovati Srbiji rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, određivati brzinu njezina pristupanja EU-u i ojačati osjećaj nadmoći nad Srbijom, ali lošim uzajamnim odnosima obje države riskiraju da izgube svoj stabilizacijski potencijal na odnose u regiji, rekao je u srijedu predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

"Hrvatska iz pozicije članice EU-a želi tri stvari - uvjetovati rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kao što su suđenja za ratne zločine, u ratu nestalih osoba, prava manjina i granice na Dunavu - onako kako njoj odgovara, određivati brzinu pristupa Srbije EU-u za svoj ili nečiji račun i ojačati unutarhrvatski osjećaj nadmoći u odnosima sa Srbijom", rekao je Pupovac u intervjuu za srbijanski tjednik Jedinstvo.

"Sva tri razloga su štetna, jer se s njima postiže veoma malo ili nimalo, a gubi mnogo", dodao je

Čelnik hrvatskih Srba ocijenio je da se od prošle godine rasplamsao govor mržnje prema Srbima i da je "porastao osjećaj neigurnosti, uz već ustaljene osjećaje neravnopravnosti, poglavito u suđenjima za ratne zločine, zapošljavanju i razvoju životnih sredina".

U povodom incidenata na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, Pupovac kaže da je Europi, EU-u, Vijeću Europe i OESS-u "trebalo dugo da se pokrenu i progovore o govoru mržnje i nasilju prema Srbima".

"Trebat će im vremena da i ovo vide i čuju. Jer se ne tiče samo nas već i njih. Negiranje antifašizma, napadi na antifašiste i to pripadnike manjina, negiranje je same demokracije u Europi", naglasio je Pupovac.

Smatra da odlazeća hrvatska vlada snosi krivnju i odgovornost za toleriranje i ohrabrivanje ekstremizma, ali ukazuje na podijeljene poglede u Hrvatskoj u odnosima prema srpskoj manjini.

"Hrvatska je oko toga podijeljena. Dio nje i njezine politike želi ravnopravne i integrirane Srbe s manjinskim pravima, a dio koji je posljednjih godina ojačao i u posljednjih godinu dana stvorio nered i unazadio zemlju želi Hrvatsku u kojoj se Srbi neće osjećati kao u svojoj zemlji i neće biti ravnopravni ni kao građani ni kao manjina", rekao je Pupovac.

Za prijepore oko poništenja presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH, Pupovac kaže da je to "još jedna politička presuda koja neće nikome pomoći, a najmanje istini, jer za takve stvari se povjesna istina ne utvrđuje na sudu, pa ni boljem od ovog koji je to uradio u Zagrebu".

Pupovac sugerira da Stepinca treba ostaviti povjesničarima i mješovitom povjerenstvu predstavnika Katoličke i Pravoslavne crkve u čijem radu posreduje papa Franjo.

"Ono što nas brine i što je naš problem jest rehabilitiranje onih koji vjeruju u NDH i njezine ideje, politike i zlodjela. A to ne može dobro utjecati ni na što, pa ni na odnos Hrvata i Srba", naglasio je.

Poništenjem presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima u Osjeku 1991., po njegovu mišljenju, poslane su "vrlo loše poruke srpskom narodu".

"Bojimo se da bi nakon ovoga i to mogao biti još jedan zločin bez kazne, kao što su to oni počinjenini na drugim mjestima, poglavito za Bljesak i Oluju", rekao je Pupovac.

On kaže i da Hrvatskoj, bez obzira što je članica EU, nije dopušteno kršenje ljudskih i manjinskih prava i rehabilitiranje simbola i ideja povjesnih fašističkih pokreta kakav je bio ustaški.

"Drugo je pitanje koliko to Europa sa svojim nevoljama vidi i čuje te koliko ona u sveopćoj međusobnoj buci i bijesu najbolje razaznaje što je što i tko je tko. Naše je, kao što smo to činili do sada, da joj pomognemo da razazna", kaže Pupovac.

Upozorio je da odnosi Srbije i Hrvatske značajno utječu na stabilnost regije i da obje države riskiraju gubitak tog stabilizacijskog potencijala.

"Ostanu li bez njega, ostat će bez značajnog dijela svoje političke moći. Ovakvo nacionalističko iscrpljivanje nesumnjivo slabi tu moć", zaključio je Pupovac u intervjuu tjedniku Jedinstvo. (Hina)