Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva i socijalne skrbi, Darko Milinović, tijekom današnjeg posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj najavio je reformu zdravstvenog sustava kojom će nastojati smanjiti dugove.


Milinović je novinarima rekao da u svome mandatu želi postići konsenzus struke i javnosti o reformi zdravstvenog sustava kako se više ne bi trebalo svake godine iz državnog proračuna pokrivati od 3 do 3,5 milijarde kuna duga u zdravstvu.

Vezani članci Klinička bolnica Dubrava - 1 Stručnjaci o zdravstvenom sustavu: "Sustav je relativno dobro prebrodio COVID krizu, ali potrebne su jasne reforme" Izbor za najsestru i najliječnika 2020. godine 01 Pacijenti izabrali svoje heroje: Titulu za najsestru i najliječnika osvojili ''anđeli nade''

Upozorio je kako je dopunsko zdravstveno osiguranje u Europskoj uniji od 2002. do 2007. poskupjelo 30 posto, a kod nas "ni jednu lipu".

"Dopunsko zdravstveno osiguranje mora ići na tržište, njegova cijena mora biti veća", rekao je Milinović istaknuvši kako će Vlada pritom zaštititi socijalno ugrožene, tako da neće biti još jednog udara cijena na građane.

"Smatram da ja s plaćom ministra zdravstva mogu izdvajati 150 do 200 kuna mjesečno za dopunsko zdravstveno osiguranje, dok moja teta s primanjima od 1.500 kuna mora biti socijalno zaštićena", rekao je Milinović.

Želimo promijeniti socijalistički način razmišljanja da je zdravstvo besplatno, kazao je Milinović dodavši da će predložiti sustav u kojem nitko neće biti oslobođen plaćanja participacije, ali će za socijalno ugrožene plaćati država.

Naglasio je pritom kako će se zalagati za jednakomjeran razvoj svih sektora u zdravstvu, jednako u svim dijelovima Hrvatske.

Ministar je u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice obišao odjele u Petrovoj bolnici predviđene za rekonstrukciju, među njima i Zavod za perinatalnu medicinu, Odjel patologije trudnoće i Odjel babinjača, čiju će obnovu s 3,5 milijuna kuna financirati Ministarstvo zdravstva.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Slavko Orešković najavio je kako će se s tih 3,5 milijuna kuna osigurati da svaka soba ima sanitarni čvor, najviše tri kreveta po sobi, te opremu za terapijske i dijagnostičke postupke. Na taj će način i Odjel babinjača dobiti prestižnu oznaku Odjela - prijatelja djece.

Milinović je potom otišao u Bogovićevu ulicu gdje se danas obilježava 1. hrvatski dan mimoza, u organizaciji udruge "Zdravka", kojim se želi senzibilizirati hrvatska javnost na problem raka vrata maternice.

"U Hrvatskoj ima 1,2 milijuna žena u rizičnoj dobnoj skupini od 25 do 64 godine, a samo ih 418.000 napravi papa-test. Mora nas brinuti što u Europi od raka vrata maternice dnevno umire 40 žena", upozorio je Milinović.

Trebamo učiniti sve da žene što rjeđe obolijevaju i umiru od tog karcinoma, naglasio je ministar i pozvao žene da barem jednom u dvije godine odu na preventivni pregled.