Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sredstava ima

Milinović: Idući tjedan provjere svih centara za dijalizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je danas da od idućega tjedna ide u provjeru rada svih hrvatskih centara za dijalizu i, pozvavši se na pismo Udruge za dijalizu KBC Zagreb i tvrdnje šefova zavoda za dijalizu, demantirao ocjene da se dijaliza u Hrvatskoj nalazi u nezadovoljavajućem stanju koje je prije svega uzrokovano nedostatkom novca.

Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, naime, zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj, jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke Udruge Ante Rajkovača. Zagrebačka udruga i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske upozorile su da je nezadovoljavajuće stanje u dijalizi uzrokovano prije svega nedostatkom novca.

Pročitajte i ovo HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu Vozni park sanitetskog prijevoza Zadarske županije - 9 "ovo je prvi put" Još jedan slučaj s Paga: Morala se sama snalaziti za prijevoz na dijalizu - "Ne mogu vam poslati vozilo, nemam što"

>> 'Ne namjeravam mijenjati zakon o pobačaju'

Odgovarajući na pitanje novinara o tvrdnjama tih udruga, ministar Milinović citirao je pismo Udruge za dijalizu KBC-a Zagreb u kojem ta udruga demantira takve ocjene tvrdeći 'da se dobiva dovoljna količina novca za kvalitetnu i dobru dijalizu'. 'Ono što ja mogu reći, ako je riječ o eritropoetinu, cijena je pala za 30 posto, a mi nismo smanjili sredstva za dijalizu. Dakle, to je podatak, da se zapravo količinski dobiva više sredstava za svaku dijalizu, negdje oko 950 do 1000 kuna. A, evo, udruga s Rebra govori da se dobiva dovoljna količina novca', rekao je Milinović i dodao da je danas razgovarao i sa šefovima zavoda za dijalizu. 'Oni kažu da se s količinom novca koji se dobiva za dijalizu može napraviti kvalitetna dijaliza', istaknuo je Milinović i ustvrdio: 'Evo, to je odgovor šefova odjela i udruge'.

Najavio je pritom da će resorno ministarstvo 'u jednom akcijskom planu idući tjedan provjeriti rad svih centara za dijalizu'. 'Dakle, idemo idući tjedan u kontrole. Sredstava ima dovoljno', rekao je ministar. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene