Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Spin i glupost'

'Ne namjeravam mijenjati zakon o pobačaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas da ne planira mijenjati zakon kojim je još 1978. godine regulirano pravo žene da sama odlučuje o pobačaju, iako je njegov osobni stav da život počinje začećem, te je stoga sve pretpostavke o promjeni zakona nazvao najobičnijim spinom i glupošću.

Milinović je novinarima prilikom današnje posjete u Koprivnici rekao da je upoznat s mišljenjem Etičkog povjerenstva Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj koje je raspravljalo o pitanju kada počinje život te zauzelo stajalište da život počinje spojem muške i ženske spolne stanice. Pojedini mediji su objavili da se Etičko povjerenstvo Petrove bolnice očitovalo na zahtijev Ustavnog suda koji razmatra ustavnost Zakona o medicinskoj oplodnji, no iz Ustavnog suda su to opovrgnuli.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Jasmina Bojić VRUĆA TEMA I U HRVATSKOJ SAD će nakon 49 godina poništiti presudu kojom je legaliziran pobačaj? Pogledajte kakva je situacija u ostatku svijeta

>> Milinović održao tribinu o ispravnosti Zakona o umjetnoj oplodnji

Na tom sudu doznaje se da u postupku ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji nije zatraženo mišljenje KBC-a Zagreb, u sklopu kojega djeluje i klinika u Petrovoj bolnici. No, od stručnjaka s te klinike Ustavni sud je zatražio mišljenje početkom prošle godine u predmetu starom 18 godina u kojemu nekoliko osoba osporava pravo na pobačaj propisan Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. Sudac koji radi na tom predmetu je, osim od KBC Zagreb, zatražio stručna mišljenja na još 50-ak adresa, od kojih mu je do danas odgovorio mali broj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene