Cijela Hrvatska prikuplja novac za malenu Milu, djevojčicu iz Rijeke koja se bori za život. Boluje od akutne mijeloične magakariocitne leukemije koja zahtijeva brzu reakciju i agresivno liječenje. Roditelji šansu vide u liječenju u Americi, no troškovi su milijunski.

Galerija


Roditelji su krenuli rasprodavati sve što imaju, prijatelji i rodbina pomagati, a i Hrvatska je ponovno pokazala veliko srce. Iznos koji građani uplaćuju na račun sve je veći.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nepokretnu djevojčicu (3) istraumatiziralo osiguranje na aerodromu Slika nije dostupna Sramota: Bebi koja treba transplantaciju srca ukrali donacije

U Dnevniku Nove TV razgovarali smo s njezinom majkom Sanjom Matijević Rončević koja je inače i sama liječnica u riječkom KBC-u.

Kako je Mila, kakve su najnovije informacije?

Mila je izrazito dobrog općeg stanja. Oporavila se jako dobro od posljednje kemoterapije koju je primila i od posljednje infekcije. Pun a je života i dobro je.

Vaš suprug je rekao da djevojčica mora primiti ovaj izrazito jaki lijek - hoće li ga početi primati sutra?

U dogovoru s profesoricom Jelenom Roganović koja je liječi, mi smo je molili da ne odgađamo kemoterapiju s obzirom na najnovije vijesti koje smo jučer odbili iz Amerike, o abnormalnoj cifri koja je potrebna za nastavak liječenja u SAD-u i tražili smo da Mila dobije kemoterapiju sutra ukoliko se nešto ne dogodi do večeras ili do sutra ujutro, Mila će morati početi sutra s kemoterapijom u Rijeci.

Što to onda znači, može li odmah otputovati u Ameriku?

Ako sutra započnemo s primanjem kempoterapije, koja je izrazito teška koja će je jako oslabjeti i ima svoje toksične nuspojave, sigurno neće biti u stanju putovati još neko vrijeme.

U HZZO-u su nam rekli da su pretraživanjem međunarodnog registra pronađena tri potencijalna darivatelja krvotvornih matičnih stanica- što to znači za Milu?

Za Milu to znači život, za Milu to znači da ukoliko je se dovede barem u parcijalnu remisiju u kojoj bi mogla biti liječena, transplantacijom krvotvornih matičnih stanica, to znači potencijalno izlječenje, to je jako dobra vijest.

Cijela se Hrvatska uključila u pomoć, imate li kakvu poruku za sve koji pomažu?

Ovo mi je preteško pitanje. Nikad ni u najluđim snovima nismo očekivali ovakav odaziv. Ovo nas je emocionalno dotuklo i nema riječi, nema načina, nema ničega čime možemo zahvaliti ljudima na ovakvom silnom nepamćenom odazivu u ovakvoj akciji i moja poruka ljudima je da sva sredstva koja ne budu potrošena na liječenje Mile, uključujući i sva naša privatna sredstva koja smo namijenili za liječenje Mile, bit će utrošena u liječenje druge djece, ukoliko Mila iz bilo kojeg razloga ne stigne do Amerike. To je sigurno.

Podsjetimo, Mila boluje od akutne mijeloične magakariocitne leukemije i baš kao što zvuči, riječ je o teškoj bolesti. To je podtip, maligne bolesti krvi, odnosno koštane srži.

Za tu bolest je tipičan nagli porast nezrelih oblika krvnih stanica koje se skupljaju u koštanoj srži i sprečavaju normalnu proizvodnju zdravih krvnih stanica.

Djevojčica je prvi put od te bolesti oboljela prije prvog rođendana, nakon toga je šest mjeseci provela u bolnici Kantrida. Stanje je bilo bolje, bolest se povukla, no onda se prije mjesec dana ponovno vratila.

Podatke o računu obitelji možete pronaći ovdje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr