Nekadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Martić u utorak je u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995., dok je "krajinski" general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb osuđen na 20 godina.

Galerija Milan Martić (Foto: FRED ERNST / POOL / AFP) Milan Martić (Foto: TOUSSAINT KLUITERS / POOL / AFP) Milan Martić (Foto: TOUSSAINT KLUITERS / POOL / AFP) +0 Milan Martić (Foto: TOUSSAINT KLUITERS / POOL / AFP)

Optužnica protiv Martića i Čeleketića u kojoj ih tužiteljstvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

Vezani članci Luka Mišetić Odvjetnik koji je branio Gotovinu o problemu s BiH: ''Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska" Jovica Stanišić i Franko Simatović Bivšim čelnicima srbijanskog SDB-a 30. lipnja presuda za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH

S obzirom na to da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008., on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju platiti i po 50.000 kuna troškova vještačenja.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića, pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutarnjem oružanom sukobu utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je tada pojasnilo, a to je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čeleketić živi u Subotici, a Srbija ga odbija izručiti. (Hina) 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju