Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinut referendum

'Ni sud nema pravo arbitrirati u volju naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo kakvo arbitriranje o volji građana jako je loše za hrvatsku demokraciju, izjavio je Zoran Milanović, komentirajući odluku Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu.

'Za nas je inicijativa za raspisivanje referenduma neprijeporna, radi se o volji suverena, a to je hrvatski narod, hrvatski građani, i oni su tu volju vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali davanjem ogromnog broja potpisa. U tom trenutku nitko, po našem mišljenju, ni na koji način nema pravo arbitritati, nema pravo ocjenjivati svrsishodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja', rekao je Milanović novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ništa se nije promijenilo' 'O referendumu trebaju odlučiti sindikati' Slika nije dostupna Milanović o povlačenju ZOR-a 'Vlada se vjerojatno boji suda građana'

>> Matijašević: HUS će tražiti ukidanje Ustavnog suda

>> Lesar: Hrvati moraju svoja prava tražiti na ulici

>> Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke

'Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego da tu činjenicu prihvatimo i da sutra, ako nam građani daju povjerenje i ako budemo u poziciji vlasti, izmijenimo određene propise koji će ubuduće ovakvo arbitriranje onemogućiti. Ovo je jako loše za hrvatsku demokraciju', dodao je.

Političko arbitriranje

Upitan smatra li da je riječ o političkoj presudi, odgovorio je kako se, po njegovu mišljenju, mora raditi o političkom arbitriranju. 'Da, ovo je politička odluka, ovdje se ne radi o nekom običnom zakonu ili propisu, ovdje se radi o referendumu kao jednom od temeljnih instituta demokracije, i to posebnoj, naprednoj vrsti referenduma koji se raspisuje nakon zahtjeva građana, a ne na inicijativu Sabora', ustvrdio je Milanović.

Naglasio je da je pitanje referenduma vrhovno političko pitanje, te da je stoga i svaka ocjena svrsishodnosti referendumskog pitanja političko arbitriranje. 'Da, u nekim situacijama, nažalost, i Ustavni sud dobiva priliku da o tome govori, a to nije dobro, to treba promijeniti i u hrvatskom Ustavu i u hrvatskim zakonima. Nemam dobro mišljenje o ovome što se radi', poručio je.

Utjecaj HDZ-a na presudu

Upitan vjeruje li da je vladajući HDZ na bilo koji način utjecao na odluku Ustavnog suda, Milanović je odgovorio: 'Nemam jatake ni doušnike nigdje, pa ni na Ustavnom sudu. Prema tome, na to pitanje ne mogu odgovoriti, mogu samo komentirati presudu.'

Novinari su Milanovića tražili i da pojasni jutrošnji SDP-ov zahtjev da u Sabor dođe premijerka Jadranka Kosor i objasni demantij Ureda mađarskog premijera Viktora Orbana da je s njom telefonski razgovarao o mogućoj reviziji dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a.

Milanović smatra kako su, prema svemu sudeći, hrvatska vlada i premijerka osobno imali nekoliko dana koje im je mađarska strana ostavila da sami demantiraju da je takvog razgovora bilo, a kada to vlada i premijerka nisu napravili, onda je to napravio mađarski premijer.

'Ovo je složena igra, i ako ne znate igrati čovječe ne ljuti se, ne možete igrati ni šah', poručio je čelnik SDP-a. (Hina)

Mislite li da je odluka Ustavnog suda o referendumu politički diktirana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene